Londýn bez olympijského ohně

Letošní olympijské hry v Londýně ještě ani nezačaly a organizátoři už musí řešit první opravdu vážný problém. Jedná se o to, že letošní hry budou zřejmě jako první v novodobé historii bez olympijského ohně. A důvod? Ten je vcelku prostý. Podle britských zákonů je totiž jakákoliv manipulace s otevřeným ohněm v centru metropole nad Temží zakázána.

„Chápu, že pro mnohé ze sportovních příznivců je to nepochopitelné, ale my se musíme řídit platnými zákony,“ prohlásil bezprostředně před začátkem her šéf londýnských hasičů Richard Lee Blaze v narážce na nařízení z roku 1667, kde se jasně praví, že manipulace s otevřeným ohněm, respektive jeho umístění na volné prostranství se trestá až 30 dny těžkého žaláře v londýnském Toweru.

Pojďme se nyní na chvíli podívat do historie a zapátrat po příčinách tohoto nařízení. V roce 1666 totiž Londýn zachvátilo obrovské a ničivé ohnivé peklo. Konkrétně to bylo 2. září tohoto roku, kdy v ulici Pudding Lane, v domě královského pekaře Thomase Farrynora, vznikl požár, který se velmi záhy rozšířil prakticky po celém městě. Bylo zničeno 13 200 domů, 87 chrámů, 6 kaplí, 44 cechovních sídel, 4 sirotčince a 2 manufaktury na zpracování ovčí vlny. Zásadně poničena byla Královská burza, původní katedrála svatého Pavla, městské vězení, 4 mosty přes Temži, 3 městské brány a o střechu nad hlavou přišlo během chvilky téměř 100 000 lidí, což v té době představovalo celou jednu šestinu všech obyvatel Londýna. Plameny tehdy pohltily 5/6 města (1,3 km2) a hodnota zničeného majetku byla odhadnuta na 10 milionů liber šterlinků.

Není tedy divu, že král Karel II. hned následujícího roku vydal zvláštní edikt, ve kterém striktně zakázal jakoukoliv manipulaci s otevřeným ohněm v londýnském City. A toto nařízení je v platnosti až dodnes! „Z pozice šéfa londýnského požárního sboru nemohu dělat nic jiného, než nevpustit běžce s olympijskou pochodní na území britské metropole,“ prohlásil zcela striktně Richard Lee Blaze a přidělal tak hluboké vrásky na tváři šéfa Mezinárodního olympijského výboru Jacquese Rogga. „Budeme se snažit rozhodnutí pana Blaze ještě zvrátit. Chápu, že na jedné straně jsou zde platné zákony, ale na druhé straně chceme ctít olympijskou tradici,“ prohlásil sedmdesátiletý Belgičan, který se dokonce kvůli této záležitosti sešel s britským premiérem Davidem Cameronem. Ten však veškeré jeho námitky odmítl s tím, že toto vše je plně v kompetenci londýnských hasičů.

Zdánlivě patová situace ale nakonec možná bude mít řešení. S ním přišli paradoxně sami hasiči, kteří ústy svého šéfa nabídli možnost, že by olympijský oheň mohli umístit na svém cvičném polygonu v Dagenhamu, což je východní předměstí Londýna, kde by plameny byly pod neustálou odbornou kontrolou a pomocí kamer by se záběry na plápolající ohníček přenášely na obří plazmovou obrazovku olympijského stadionu. Jacques Rogge se zatím k nabídce nevyjádřil, nicméně tiskový mluvčí MOV Kevan Gospar připustil, že o této variantě vážně uvažuje.