Smíme mít tetovaného prezidenta?

Vladimír Franz svou prezidentskou kandidaturou českou veřejnost, ony paroubkovské „obyčejné lidi“, poněkud zaskočil. Představte si, že bychom si ho zvolili! Potetovaný prezident vítá na Pražském hradě své kolegy ze světa. A naopak vyjíždí za naše humna reprezentovat Česko. To by si o nás potom mysleli, že už nejsme ráj to na pohled a neoplýváme mlékem a strdím, nýbrž že se pod Řípem plíží aligátoři a anakondy a sídlem hlavy státu nejsou velebné Hradčany, ale nějaké týpí.

Do prezidentské kampaně mezi důstojné kandidáty vpadl exot. Nicméně, co vlastně má bránit tomu, aby se Vladimír Franz nestal z vůle lidu prvním mužem státu? To, že je tetovaný? Pokud by jenom toto byl argument, pak nelze než říci, že vážené voličstvo je povrchní banda omezenců. Značilo by to, že dokonalá kravata či elegantní lodičky jsou rozhodujícím a určujícím rysem českého panovníka. A vyvedený peeling. 

Upřímně řečeno: já osobně nemám kérku rád. Ani v divokém mládí mě nenapadlo nechat si na zápěstí vytetovat srdce s nápisem Monika nebo I love you. Nicméně znám mnoho pokérovaných, s nimiž bych se rozhodl vystoupit na horu. Nebo šel do války. A naopak: s mnohými, kteří mají pleť vymydlenou jako dětská prdýlka a tetováním pohrdají, bych se nezúčastnil ani menší hospodské strkanice. 

Vladimír Franz je profesor. Doktor práv. Hudební skladatel. Výtvarník. Učí na DAMU. Nikdy nebyl v žádné politické straně, už vůbec ne v komunistické. Nepodílel se na opoziční smlouvě, tragikomickém počátku současného stavu ekonomiky, politiky a veřejné morálky země. Netuneloval ani se nepodílel na zákonech, které to umožňovaly. Nežvaní. Naopak: ví, co říká.  Ale je to tetovaný magor, že, lide český? 

Toto není agitka pro Vladimíra Franze. Osobně ho neznám. Nemám nejmenší soukromý důvod jej podporovat. Jak už jsem řekl, tetování není moje číše piva. (Byť, přiznávám, pro Indiány jsem měl slabost odedávna, dávno před časy filmového Vinetoua.) V souvislosti s prezidentskými volbami mi ale vadí ty snadné hospodské soudy lidí, kteří o Franzovi vědí ještě méně, ale soudí jej podle toho, že v jejich očích vypadá zvláštně. Proto preferují ty, kteří nemají tetovaný ani centimetr těla (pokud netají nějaké tattoo na intimních částech těla, kupříkladu na zadnici), ale zato o nich vědí hodně. Na můj vkus až moc a ještě víc mimo moje chápání svých znalostí o nich nedbají. A že by řada z ostatních kandidátů byli nějací krasavci, to se taky nedá říci. Ba možno upozornit, že by nějaké šikovné tetování mohlo i leccos účelně a k dobrému zakrýt. 

V této souvislosti člověka maně napadá, co by se asi dělo, kdyby do turnaje o posvátný prezidentský grál vstoupil cikán. Vzdělaný, pracovitý, s přehledem, s čistým štítem; neušklíbejte se, vzorní osvícení bílí Češi, kteří neumíte napsat správně ani měkké a tvrdé i/y, jsou tací… Měl by vůbec nějakou, alespoň nepatrnou šanci? Jsem si jist, že ještě mnohem, mnohem menší než Vladimír Franz. 

Přímá volba prezidenta (jak s ní nesouhlasím) je dobrá věc v jedné věci: ukáže na většinovou schopnost vybrat si vůdce. Na vlohy Čechů, Moravanů a Slezanů používat kritického rozumu, nepodléhat stádnosti veřejného mínění, netáhnout za planými řečmi jako za krysařovou píšťalou, oddělit podstatné od nepodstatného, neztrácet zlehka paměť… Tenhle prezident bude skutečně reprezentantem svrchovaného lidu. Jeho obrázkem. Vymacerovaným výluhem z plodů ducha a srdce většiny společensky angažovaných (o tom přece volební účast svědčí, ne?) mužů a žen zemí Koruny české. To jsem tedy zvědav, koho vzhůru na trůn staroslavného Hradu vysadíme.