Ukrajinský sextremismus v Paříži

Náš Bůh je žena, naše mise je protest, naší zbraní je holá hruď, jsme sextremistky! Jsme FEMEN.

V den, kdy byly v Paříži zveřejněny další karikatury proroka Mohammeda, utržili muslimové další ránu – polonahé ukrajinské bojovnice za všechno a proti všemu se promenovaly v arabské čtvrti a vykřikovaly něco o tom, že by se muslimky měly osvobodit, rozuměj, svléknout se. Svoboda projevu? Zbytečná provokace? O tom lze polemizovat, každopádně, FEMEN (už jsem o nich psala) se přestěhovaly a výsady stát se centrálou hnutí se dostalo Paříži. FEMEN dokonce svou stránku už nabarvily trikolorou s heslem „Nudité, Lutte et Liberté“ (nahota, boj a svoboda).  

Na Ukrajině úřady sice FEMEN nezaregistrovaly a v podstatě je tak označily za extremistické hnutí, ale ještě donedávna se tam FEMEN svlékaly kdykoli a kdekoli se jim zachtělo a policejní zásahy jim sloužily jako reklama. V dubnu se dokonce svlékly v Sofijivském kostele, ale kromě odsouzení veřejností se jim nic nestalo. Až poté, kdy na znak solidarity s Pussy Riot, zničily na Náměstí nezávislosti v centru Kyjeva kříž, který tam stál na památku obětí komunismu, obrátila se proti nim i politická scéna.

Dokonce i syn prezidenta Janukovyče na svém Facebooku sdělil, že si myslí, že FEMEN zašly daleko, čin označil za amorální a FEMEN se dle něj diskreditovaly nejen jako jednotlivci (jednotlivkyně, pardon), ale i jako jakékoli hnutí. FEMEN za čin odsoudila i opozice, která zároveň kritizovala odsouzení Pussy Riot. A na Ukrajině se hned začala řešit otázka jejich záhadného financování. Neustálé výlety po světě a nyní centrálu v Paříži prodej triček (trocha ironie) asi neufinancuje. Holky prostě přestřelily a jedna z nich radši politicky a dramaticky uprchla do Paříže. Ve skutečnosti k nim byla Ukrajina velmi shovívavá a nakonec je určitě ráda, že se svlékacího cirkusu alespoň na chvíli zbavila. 

Francie s jejich registrací neměla větší problém a Paříž se tedy stala jejich prvním mezinárodním tréninkovým centrem. Nábor do bootcampu začíná a FEMEN z účastnic plánují (podle vojenských metod) vychovat moderní vojačky/vojandy. Francouzská centrála bude trénovat aktivistky pro EU, v Kyjevě pak členky projdou daleko větší zátěží. Tamní výcvik je orientován na „vysoce rizikové“ oblasti - země bývalého Sovětského svazu. V budoucnu plánují otevřít pobočky v New Yorku, Sao Paulu, Montrealu nebo dokonce v Izraeli. Vzniká nová armáda mezinárodních feministických vojand, které budou válčit ve své „mírumilovné“ válce – polonahé, aby ukázaly, že nemají zbraně. No, aby nebyly životem v Paříži zklamány. Slavnostní otevření oslavily nahým pochodem v té nejarabštější pařížské čtvrti Barbés a provokovaly. Bylo to ale asi poprvé, kdy je při polonahém protestu nikdo nezadržel. Ve Francii se také, na rozdíl od Ukrajiny, vede debata o všem a neustále. Lidé jsou zvyklí přemýšlet a diskutovat a často se opravdu povrchním akcím FEMEN nedostane jen mediální pozornosti, ale také opravdové kritiky. A to nejen ze strany feministek, které tvrdí, že nemusely ukazovat prsa, aby dosáhly na volební právo nebo na právo na potrat. A FEMEN by se mohly v té hromadě francouzských protestů ztratit. 

Nahota je choulostivý a nestálý podnik a FEMEN se vydaly na cestu jakéhosi středoproudého pop feminismu, který je líbivý, ale stejně jako ve většině písniček podobného ražení, se tam nějak moc často opakuje „bejby ou bejby“ a podobné plky, které často vůbec nedávají smysl a rozhodně nemají hloubku. FEMEN tvrdí, že v mužském světě, ve kterém žijeme, je naší jedinou šancí, jak být vyslyšeny, svléknout se. Nefunguje to. Protesty samozřejmě pozornost vzbudí, líbí se, ale diskuse se točí okolo toho, která z nich vypadá líp.

Jestliže vás ale i tak akce hnutí zaujaly, neváhejte a najděte si na Facebooku FEMEN Czech Republic a přidejte se. Budete první. Jako registrace postačí svléknout si triko.

P.S.: FEMEN Maroko na protest proti pařížským akcím FEMEN ukončily svou činnost.