A jak vypadá váš Ježíšek?

„Vám nosí dárky Ježíšek? Jako fakt? A jak? Vždyť ani neumí chodit!“ Zírám a nevím co na to říct. Popravdě mě nikdy nenapadlo o tomhle přemýšlet a navíc anglické „Baby Jesus“ je asi taky trochu zavádějící. „Ježíšek prostě nosí dárky a pomáhají mu s tím andělé…,“ odpovídám. Asi ne dost přesvědčivě. „Jo, a proč se teda ještě tahají s tím Ježíškem? Navíc mu pošleš dopis a on si ho ani nebude umět přečíst.“

Zato starej Santa Claus, Děda mráz a ostatní čarodějnice, nebo kdo všechno to nosí dárky, ti jsou bez připomínek. Bez problémů na svých turbosaních s turbosoby nebo v sedmimílových botách objedou celou zemi za jeden večer. Schopnost číst se u nich automaticky předpokládá. Ale i z jiných úhlů pohledu vypadá Ježíšek mezi touhle skvadrou nepatřičně.

Ježíšek například vůbec nedělá do showbyznysu, nepije žádné nápoje a vůbec není komerční. Zato Santa nebo Děda mráz, ti vědí jak na to. Navíc kamarád Dědy Mrázoviče Mráze, Vladimír Vladimirovič Putin, mu zajistil takřka monopol v ruském reklamním světě. Děda na vás v Rusku pomrkává od listopadu odevšad. Santa Claus tady byl prohlášen za ilegálního pracovního migranta, je v klatbě a na širé Rusi si neškrtne. Santa s Dědou bojují o světové vánoční trhy a Ježíšek to jen zpovzdálí sleduje. Moc ho to ale nezajímá, je sice ještě dítě, ale zato je dost nad věcí.

Ježíška taky úplně minula technologická revoluce. Tak například Děda Mráz ke svým minulým narozeninám dostal high-tech zařízení a všichni mohli sledovat jeho pohyb na internetu, tento rok mu zase zašili něco podobného do pytle s dárky. Asi aby mu ho neukradli… Navíc Děda teď může všechno kontrolovat ze svého iPadu a je mu věnovaná i jedna z aplikací. Santu v Americe sledují složky Severoamerické letecké obrany (NORAD) už přes padesát let a jeho stopy můžete samozřejmě také sledovat online. Jenže na Ježíška jsou všechny GPSky krátké.

Náš hlavní dárkonosič (i když původní myšlenka byla, že dáváme dárky k jeho narození – to jen mimochodem) neleze k nikomu komínem ani nejezdí na saních, prostě se zjevuje a dárky se materializují na základě přání. I když tušíme, že Ježíšek neumí číst, posíláme mu kila vánočních dopisů na Boží Dar a doufáme, že naše přání splní. A dost. Ježíšek nepotřebuje umět číst. Sám nejlíp ví, co chceme. A navíc, má rád všechny a nevede si nějaké seznamy dobrých a špatných skutků jako Santa C. nebo Děda M.

A úplně nejlepší na Ježíškovi je, že nikdo neví, jak vypadá. Bohužel si čím dál víc dětí myslí, že Ježíšek je starý, červený, fousatý… Jak jinak, když před obchoďákem rozdává cukroví. Ale fantazii se rozhodně meze nekladou.

Ježíšek možná jezdí na obláčku, možná levituje, možná jezdí na kole. Možná je to nahaté miminko, možná je omotaný nějakým hadrem, možná je velký a má plášť. Některé děti tvrdí, že vypadá prostě žlutě nebo špičatě (pořád nechápu). A jeden z popisů Ježíška, se kterým jsem se setkala, se dost podobal Spidermanovi.

Je bílý, létá po obloze a v náručí nosí dárky. Nemá nohy a je tenký, aby mohl proletět klíčovou dírkou. (Pavlík)
Vypadá jako oživlý sněhulák. (Anička)
Já nevím, nikdo ho ještě neviděl, ocasem vymazává stopy, má bodliny. (Hanička)
Vypadá jako ježeček, má krátké nožičky a dál nevím, dlouho jsem ho neviděla. (Verunka)

A jak vypadá váš Ježíšek?

P.S. Jistý pokus dát Ježíškovi nějakou uniformovanou podobu už proběhl. Mě ale malý blonďáček v županu a v čepici s bambulí, jezdící na obláčku s poťouchle vyhlížejícím pytlem nezaujal.

P.P.S. V tomto blogu nebylo ani jednou použito slovo Ukrajina.
P.P.P.S. Všem čtenářům přeji veselé Vánoce a vše nejlepší do nového roku.