Bulharský obchod s Hitlerem

Před krásnou budovou Akvária v Přímořském parku ve Varně se jednou ročně v létě koná sobotní sběratelský trh. Je tam kdeco – starožitnosti, knihy, známky, pohledy, odznaky, mince, staré hračky atd. Ne všechno má sběratelskou hodnotu, mnohé z nabízeného láká i nesběratele. Někteří prodejci mají stánky, jiní své věci rozkládají na deku nebo ubrus na zemi. A právě jedna taková nabídka mě zarazila – na zemi ležely dobové časopisy a zjevně nově vyrobené hrnky s hákovým křížem a Hitlerem, Mein Kampf v bulharštině (který jsem viděla i na stánku v centru Sofie). O kousek dál mezi odznaky a řády nebyla o hákové kříže a nacistické řády také žádná nouze.

Pár dnů na to, také v Přímořském parku a jen o 500 metrů dál, u jeho tzv. hlavního vchodu, vyhlašovali ceny přehlídky automobilových veteránů. Jeden Mercedes, za jehož vzornou údržbu převzal majitel dva poháry a velké balení značkového oleje, byl zblízka také překvapením – na jednom okně měl připevněnou vlajku EU a za tím zadním si lebedila pěkně vyleštěná helma vojáka Wehrmachtu.

A zatímco já tu na podzim psala o kurdské otázce v Turecku, pozastavil se nad beztrestnou nabídkou nacistických symbolů v Bulharsku novinář jednoho německého deníku a všimla si toho mnohá bulharská média. Ten srovnal dostupnost výrobků s Hitlerovou podobiznou v turisticky frekventovaných letoviscích s jednoduchostí nákupu ovoce a zeleniny – na každém kroku. Mein Kampf seženete na každém pořádnějším blešáku, ze starožitnictví si můžete odnést Hitlerovu bustu (stejně jako Leninovu).

Na Sozopolské pláži se dokonce za něj můžete převléci – hnědou uniformu s příslušnými znaky, knírek a čepici objevíte mezi ostatními retro kostýmy, ve kterých se lze nechat vyfotit, vedle Napoleona, pirátů, rytířů, Indiánů. A pokud máte pevné nervy, nechte se jím i vzbudit – dívá se na svět z ciferníku moderních budíků. Také z pouzder na cigarety nebo placatek. Znaky Wehrmachtu nebo SS na kompasech, hákový kříž na kdečem – fantazii se meze nekladou. Náročnější zákazník by si třeba pořídil luxusní skládací lovecký nůž se svastikou na dřevěné střence a nápisem „Alles für Deutschland“ podél ostří.

Nakupovat lze, ale focení se prodejcům nelíbí – pravděpodobně skrytě tuší, že by zboží se symboly Třetí říše na stánku nebo v obchodě mít neměli. Ale zákon to nezakazuje, peníze nesmrdí, tak proč ne?