Začátek MS pro českou štafetu z kategorie snů

Ale… první špatnou zprávou pro český tým byla nemoc a tím pádem neúčast Michala Šlesingra ve štafetě a zůstává i otazník nad jeho další účasti v závodech mistroství světa. V případě neúčasti Michala se naskytla jediná varianta – a to náhrada Jaroslavem Soukupem, kterému rostla forma. Jarda po svém zranění už v Anterselvě ukázal, že bude velmi platným členem týmu pro MS.

Závod se pro naši štafetu nevyvíjel od začátku, tak aby se dalo počítat s medailí, ale velmi důležité bylo, že děvčata udržela kontakt s čelem závodu a nevznikla žádná propastná mezera. Pokud budeme hodnotit jednotlivé úseky, nevidíme žádnou výraznou slabinu a hodnocení je velmi pozitivní.

Rozjíždějící Veronika Vítková předvedla velmi kvalitní výkon a jen velká škoda, že na první položce musela dvakrát dobíjet. Tato ztráta se se štafetou táhla. Gabča Soukalová i s problémy, které ji během sezony potkávají, si se svým úsekem také velmi dobře poradila a štafetu vytáhla na již krásné šesté místo. Jaroslav Soukup se na svém úseku rozjel k parádnímu výkonu a je obrovský zázrak, v jaké formě se prezentoval po jeho vážném zranění.

Na poslední úsek předával Ondrovi na slibné čtvrté pozici. Velké uznaní je pro Ondru Moravce, který unesl velkou tíhu zodpovědnosti a před plným stánkem potvrdil letošní kvalitní formu. Jeho poslední položka v tak vypjaté situaci byla exkluzivní za pouhých 22 vteřin!!! A zde se zrodilo umístění, které si každý držel ve svém nitru jako obrovské přání.

První dvě místa Norska a Francie nejsou žádným velkým překvapením, tyto štafety potvrdily svou stabilní a dlouhodobou vrcholnou výkonnost.

Velkým zklamáním skončil závod pro jedny z velkých favoritů – pro štafetu Německa, která po velmi špatné střelbě Miriam Gossnerové a ne moc oslňujících výkonech mužů skončila na 13.místě.

Dalším zklamáním je jistě umístění ruské štafety, která ještě na předávce po třetím úseku byla na druhém místě v těsném kontaktu za vedoucími Nory, ale po kolapsu Malyška v položce vleže, kde musel absolvovat jedno trestné kolo a až sedmnáctým časem na úseku, se propadl na celkové šesté místo.

Na závěr bychom chtěli mít dvě poklony. Ta první patří celé štafetě a realizačnímu týmu, který odvedl vynikající práci, a druhou je obdivuhodná divácká kulisa, jenž hnala naše reprezentanty kupředu a atmosféra byla srovnatelná (pro nás určitě i lepší) s těmi nejlepšími areály na světě.

Úvodní závod byl jistě tou nejkvalitnější pozvánkou na další pokračování MS, jak zde přímo ve Vysočina aréně, tak zajisté pro diváky u televizních obrazovek.