Co udělá kmen Čechů?

Už je to týden, co média oznámila, že někde v poušti Pákistánu, kterou neovládá centrální vláda, ale jen náčelníci místních kmenů, byla unesena dvě česká, sotva pětadvacetiletá děvčata. Myslím na ně a hlavně na jejich rodiče – musí jim být strašně. Ani si nechci představovat, co všechno ty dvě dívky může potkat, a tiše doufám, že jejich únoscům jde hlavně a jen o peníze.

První reakci na tuto hrůzu jsem si přečetl hned pod zprávou v internetové diskusi. Jak praví prezident Zeman: Má-li kdokoliv pochybnosti o své inteligenci, stačí, aby vyhledal jakoukoliv internetovou diskusi, a rázem nabude zpět své ztracené sebedůvěry. Tak tomu bylo i tentokráte. Převážně mužská část české populace se na webu pobouřeně ptá, proč tam ty holky lezly a co jiného čekaly!

To jsme to, Čechové, dopracovali. Cizí kmen nám unesl dvě ženy a my sedíme doma, hudrujeme na ně a maximálně napíšeme výzvu na Facebook.

A teď si trochu historicky představme, co by udělali čeští muži, kdyby opravdu muži byli. Co by udělal kmen Čechů, kdyby mu muži sousedního kmene unesli dvě samičky? Ještě tu noc by náčelník kmene svolal radu starších, ta by vybrala mezi bojovníky deset nejdivočejších a ti by nad ránem, po obětování bohům a pomalování se válečnými barvami, opustili svůj kmen a vydali se na cestu.

Štvali by své koně až ke slovenským bratrům. Tam by přesedlali a vydali by se dál. Věřím, že kdyby vyrabovali první pákistánskou vesnici, místní lidé by jim ochotně prozradili, kdo jsou únosci a kde ukrývají své oběti. Věřím, že kdyby se pak bojovníci kmene Čechů postavili tváří v tvář bojovníkům kmene únosců, byly by naše dívky, s omluvami a respektem, propuštěny.

  • V Pákistánu byly uneseny dvě Češky autor: ČT24, zdroj: www.hankaatoncadomu.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4482/448123.jpg
  • Poslední SMS od unesených českých děvčat zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4482/448192.jpg
  • Unesená dívka Hanka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4482/448199.jpg
  • Unesená dívka Antonie zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4482/448200.jpg

Do dvou měsíců by byli všichni zpátky doma a my bychom je mohli přivítat hlasitým skandováním na vyšehradském hradišti: „Kdo neskáče, není Čech!“

Já vím, je jiná doba. Nejsme žádní barbaři, jsme součástí vyspělé civilizace. Máme auta, letadla, dálnice, rozhlas a televizi, máme obchody plné potravin, zásobníky plné pohonných hmot. Máme mobily a vysílačky a družicovou navigaci. Ba máme i tanky a obrněné transportéry a stíhačky (i když jen v pronájmu). Jediné, co nemáme, je odvaha k činu.

Pozvedněte se, Čechové! Pořád jsme součástí dávného kmene. Zvedněte hlavy a sjednoťte se! Jsme součástí sice poněkud nemocné, ale ještě stále pořád velmi mocné civilizace! Žádejme po svých náčelnících (a že jich dnes máme) zájem, účast, soucit, péči a… činy!

O situaci těch dvou dívek (i jejich rodin) se musí zajímat prezident, vláda, ministr zahraničí, ministr sociálních věcí (ty rodiny se ocitly v nouzi), armáda, vojenské zpravodajství, rozvědka. Stejně tak se o ně musí zajímat ti, kteří jsou jim nejblíž – orgány místní samosprávy! Vždyť od čeho je tady stát, než aby chránil své občany v nouzi.

A nebojme se obrátit o pomoc i na patřičné orgány Evropské unie. A nebojme se poprosit o pomoc nového Papeže a celý křesťanský a muslimský svět – svět víry. Předpokládám, že když se sešikují všichni místní a státní a globální úředníci, když se dají dohromady lidé víry a dobré vůle, spojené síly civilizovaného lidstva překonají hrstku dávných bojovníků.