Kdo vyhraje titul?

Ten, kdo dá víc gólů. A tím bychom mohli s prognózami v podstatě skončit. Ale budiž, zavrtejme se malinko do hloubky. Od té doby, co se rozdává za vítězství v základní části trofej zvaná Prezidentský pohár, je Zlín teprve druhým týmem, který má šanci obhájit svoji výhru i v play-off. Před dvěma lety se to poprvé a zatím naposledy podařilo Třinci, který ale skončil v semifinále právě se Zlínem.

Zlín hrál podle třineckého útočníka Jiřího Polanského debilní hokej. Mám přesně opačný názor. Když to posunu do stejné roviny, hrál Zlín naopak hokej geniální. Přesně takový, s nímž mohl uspět. Třinec byl z jeho taktické bitvy, která se divákům třeba líbit nemusela, naprosto frustrovaný, o čemž svědčí i ony výroky nejen Jiřího Polanského. Ale co naplat, v play-off se na krásu nehraje, důležité jsou výsledky a ty posunuly do finále právě Zlín. Třinečtí hráči si libovali, jak se jim skvěle hrálo ve čtvrtfinále proti Spartě, že si kluci „strčili“ skvělý, ofenzivní hokej. To možná ano, ale Sparta je už tři neděle na dovolené, Třinečtí jakbysmet, ale Zlín jede dál. 

Plzeň ukázala nezdolnou duši Indiána, kterého má i ve znaku. Nejlepší defenzivu v lize, tu slávistickou, zdeptala v semifinále útočnými výpady a hrou na hranici sebeobětování. Stejně tak si počínala i ve čtvrtfinále s Litvínovem. V průběhu sezony odešel z kabiny na západě Čech Milan Gulaš a společně s ním zmizela i pěkná řádka gólů a asistencí, po sezoně to v Plzni s největší pravděpodobností zabalí i hlavní tahoun v play-off Jan Kovář a kdo ví, jak to bude s aktivní kariérou železného „Dědka“ Martina Straky. Takže v horizontu následujících pár let je to pro Plzeň zřejmě poslední možnost, jak vybojovat historicky první titul. Finále hrála naposledy v roce 1992. Ve federálním finále tehdy podlehla Trenčínu. A byl u toho i Martin Straka. A jestli by si někdo titul za svůj oddaný postoj k hokeji zasloužil, pak se asi shodneme na tom, že právě on – plzeňský majitel, manažer a kapitán. 

Mám v záloze vlastně ještě jednu odpověď na otázku: Kdo vyhraje titul? Ten, kdo vykáže méně početnou marodku. V tomto směru je na tom aktuálně lépe Plzeň, ale oba týmy v play-off ukázaly, že se se ztrátami klíčových hráčů dokážou vyrovnat. Zlín si poradil s absencemi šikulů Honejska a Holíka a Plzeň na začátku série se Slavií dokonce ustála situaci, kdy jí scházela hned šestice hráčů. Takže v tomto směru je v podstatě tahle otázka stále otevřená. 

Každopádně se na finále těším. V brance budou dvě brankářské naděje Jakub Sedláček s Markem Mazancem, v poli zkříží nesčetněkrát hokejky srdcaři Petr Čajánek a Martin Straka. A upřímně řečeno, já osobně jsem nejvíc zvědavý na jednu věc – jestli se dočkáme úsměvu ve tváři zlínského kouče Rostislava Vlacha. Nebo alespoň náznaku. Jen takového malého cuknutí koutků… 

Tak hurá na finále!

Vydáno pod