Drony letí do Čech!

V americkém filmu Prometheus z roku 2012 se postava fiktivního miliardáře Petera Weylanda prochází po divadelním jevišti TED v roce 2023. Egocentrický boháč tehdy sdělí lidem svoji vizi: stvořit od člověka nerozeznatelného androida a stát se tak Bohem. Na dané scéně mne nezaujala jeho zpupná až rouhačská vize umělých lidí, ale dvojice létajících robotů, kteří se tiše vznášeli na okraji záběru a vizionářovu řeč pozorně natáčeli.

Velké věci mají malé začátky

Kromě dané scény ve zmiňovaném filmu, který je mimochodem chronologickým “předskokanem“ pozdější slavné hororové série „vetřelců“, zazní ještě jedna pro nás zajímavá věta o tom, že „velké věci mají malé začátky“. V historii lidské civilizace asi vždy existovaly výzvy a příležitosti, které dokázalo včas zachytit jen pár bystřejších jedinců a to často jen za cenu počátečního odsouzení či výsměchu ostatních. S létajícími roboty, neboli drony, je to podobné.

Zabíjení teroristů raketami hellfire odpálenými drony kdesi nad Pákistánem zní jen jako velmi vzdálené dunění děl. To, že volební poradce prezidenta USA a výkonný ředitel společnosti Google v jedné osobě, pan Eric Schmidt, hlásá, že je nejvyšší čas regulovat soukromé použití bezpilotních prostředků, jinak se věci mohou dostat mimo kontrolu a sousedské hádky dostat třetí, tj. výškový rozměr, zní pro někoho možná jako kuriozita. Obdobně tomu může být i u skutečnosti, že k pilotování drona dnes stačí mobilní telefon…

A pak to přijde. Takové malé nevinné ťuknutí, které do naší kotliny přinesla letošní velká voda: ČT24 podává zpravodajství o povodních a mimo jiné v nich ukáže pana Jana Petra, dronního operátora, který svojí kvadrokoptérou zachycuje zaplavená místa a objekty z ptačí perspektivy a činí tak něco, co by se dalo označit za občanskou dronní žurnalistiku. Pravda, tak by tomu odborně zatím řekli jen na pár školách v USA. U nás je to jen jeden člověk s létající helikoptérkou.

Ale nebojte, příště té levitující robotické havěti bude víc, mnohem víc. Natočí vám vaši svatbu, donesou poštu, najdou vás ztraceného v lese, pořídí vaši fotografii na demonstraci nebo při překročení povolené rychlosti. Pojišťovna si pomocí drona zdokumentuje vaši zatopenou nemovitost, zemědělec ušetří na práškovacím letadle a bezpečnostní agentura na hlídači. Bude to kolem vás bzučet, až vás z toho rozbolí uši! Ne vážně, drony doráží i do Čech a je třeba jim věnovat pozornost…

Pokrok nezastavíš

Stavět do cesty pokroku svazující regulace a zákazy je jen cestou k ilegalitě a nesmiřitelným rozdílům mezi právní fikcí a fyzickou realitou. Pokud chce být naše společnost připravena na přílet dronů, je třeba pracovat na takovém právním, technickém a etickém normativním rámci jejich provozu, který umožní, aby nám byly co nejvíce přínosem a co nejméně přítěží či dokonce hrozbou.

Alibistický úsměv ve stylu „mne se to netýká“ či „nevím, o co jde, a nezajímá mě to“, by nám totiž za několik let mohl ztuhnout na tváři. Dron je pouze nástroj. Zda je použit pro dobro nebo pro válku, pašování drog, teroristické útoky, šmírování občanů, průmyslovou špionáž nebo vedení sousedských sporů je jen a pouze na lidech, na tom, co se jim dovolí, a na tom, jaká práva si vybojují. Držte se, drony už startují!