Minimalismus stíhá konceptualismus nebo naopak?

Možná už jste slovo „minimalismus“ někdy zaslechli. Nejspíš to bylo ve vztahu k hudbě, ale minimalismus se netýká jenom hudby, ale i dalších forem umění: sochařství, architektury. Internetová Wikipedie o minimalistických dílech praví, že: „minimalistická díla bývají vytvořena z elementárních atributů, používají většinou jednoduchou geometrickou formu a bývají prezentována jakoby nezúčastněně. Použití jednoduchých prostředků slouží pro dosažení maximálního účinku. Odstranění všeho nepodstatného umožňuje divákovi, posluchači nebo čtenáři intenzivně vnímat základní a důležité složky díla.“

Na portálu ČT24 jsem se dočetl, že existuje norský veřejnoprávní televizní kanál NRK, který vysílá třeba 5 hodin pletení svetru nebo 134 hodin (prý světový rekord v délce televizního pořadu!) jízdy fjordy na trajektu. Ejhle, minimalismus dorazil už i do televize!

Čtu to a musím se pousmát – vždyť minimalistické filmy točil v 60. letech už Andy Warhol! Vždyť co jiného než minimalismus je jeho osmihodinový film Empire sledující postupné rozsvěcování a zhasínání světel mrakodrapu Empire State Building?

Tím však nechci brát norskému televiznímu kanálu zásluhy. Je pravda, že od dob Andy Warhola se audiovizuálním minimalismem vlastně nikdo nezabýval. To, že minimalismus dorazil na televizní obrazovky, zaplavené až do úplného zešílení nekonečnými příběhy, v nichž všichni hrají všechny, vítám a podporuji.

Plochá televize visící někde na zdi, a promítající nepřetržitě 134 hodin plavbu podél fjordů, se vlastně stává jakýmsi pohyblivým obrazem! Z toho se může stát úplně nový trend (nebo přímo fenomén) televizního vysílání. Televizní formát, který si časem vyžádá vlastní digitální kanál!

Rozhodně by takové vysílání bylo lepší, než to, které vidím na některých českých kanálech okolo půlnoci, když tam sedí vědma, kartářka nebo polonahá žena, která se na zavolání (90,- Kč za minutu) začne svlékat. Divím se, že feministky mlčí? Něco tak ponižujícího jsem neviděl ani v nevěstinci! Zlaté fjordy!

Aniž bych to tušil, i já jsem před časem na svém You Tube kanálu zřejmě také propadl minimalismu. Asi je to prostě „ve vzduchu“. Naprosto nezáměrně, nekonjunkturálně a z čisté radosti bytí jsem už někdy před rokem natočil a na You Tube „pověsil“: Tři minuty ohně. 

Natočil jsem pro ty, kteří nemají styk s tak jednoduchými věcmi jako je oheň, léto na chatě, ptačí budka v zimě, luční koník či hračka na sluneční pohon. Ale teď mě s hrůzou napadá: nebyl on to, proboha, místo minimalismu, nebyl on to spíš konceptualismus?!

Vydáno pod