Když peníze táhnou, fotbal pláče…

Fotbalista Vladimír Weiss ml. se rozhodl začátkem týdne přestoupit z řeckého Olympiakosu Pireus do katarského klubu Lekhwiya SC a mnoha fotbalovým fanouškům tím způsobil docela solidní šok. Syn někdejšího kouče slovenského nároďáku a sám současný reprezentant, který vyrostl v Manchesteru City a za posledních pět let prošel šesti kluby (!) se tím zřekl osmifinále Ligy mistrů s Manchesterem United. Místo toho si vyzkouší asijskou obdobu v podobě předkola Ligy šampionů. Pompézní. Weisse by zřejmě nezastavil ani prezident FIFA Sepp Blatter.

Současný kouč slovenského výběru Ján Kozák podle Weisse juniora uvedl, že je lepší hrát v Kataru než sedět na lavičce v Řecku. Fotbalové publikum je ale jiného názoru. Čtyřiadvacetiletého hráče promptně překřtilo na Wei$$e s odkazem na nadité kapsy šejků, kteří v zemi slunce a písku chystají MS 2022, a nad přestupem záložníka fanoušci jen nechápavě kroutí hlavou. Na druhou stranu, Ondřej Kušnír z Liberce odešel do kazašského Tobolu Kostanaj, takže vždycky může být skoro hůř. 

Ondřej Kušnír
Zdroj: AP/Walter Parisotto

Kdo naopak o peníze přišel, je SK Sigma Olomouc. Její bývalý hráč Martin Doležal totiž za podivných okolností – nicméně očividně moc rád - přestoupil půl roku před vypršením smlouvy do Jablonce způsobem docela typickým pro ilustraci poměrů v českém fotbale. Doležalův agent Ondřej Chovanec u fotbalové asociace nezaregistroval útočníkovu novou dlouhodobou smlouvu (podle Chovance zněla dohoda do roku 2017, ale na smlouvě bylo o rok méně), jenže Sigma o tom neměla tušení. Naivně se na Chovance spoléhala, teď je ale o zhruba deset milionů chudší. 

Doležal mezitím podepsal smlouvu v Jablonci, protože ta stará na Hané mu končí v létě. A tady přichází, slovy klasika, skutečná pikantérie. Fotbalový klub Baumit Jablonec totiž ovládá šéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta, který o celé záležitosti věděl. „Říkali jsme si, že z pozice předsedy svazu to není úplně ideální, ale zase takový hráč na trhu bez smlouvy… Tak jdeme po něm,“ řekl deníku Sport Petr Flodrman, sportovní ředitel Jablonce, který sebe a své spolupracovníky ušlechtile přirovnává k dravcům. 

Doležal slaví gólovou trefu za Sigmu
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Zapomněl dodat, že pěkně vyčůraným… Olomouc sice nakonec nějaké odstupné od Jablonce jako náplast dostane (šéf Sigmy Josef Lébr to údajně s Peltou „uhádal“ na více než pět milionů), jenže trpkost z Peltova postoje nesmaže ani to. Šéf českého fotbalu prostě upřednostnil své zájmy. „Když je na trhu hráč, kterému končí smlouva, tak je to zboží,“ konstatoval Flodrman. A Helena Vondráčková by dodala: To je šoubyznys.

Vydáno pod