Krym stále ještě není definitivně ruský

Ve svém předchozím textu pro blog ČT24 jsem psal, že „oddělení Krymu od Ukrajiny není hotovou věcí“. Mezitím proběhlo referendum o nezávislosti Krymu a Rusko ho i s městem Sevastopol formálně přijalo. Z tohoto hlediska se může zdát, že jsem se v posledním textu zásadně mýlil. Přesto si ale stojím za svým a i nadále soudím, že připojení Krymu k Rusku rozhodně není definitivní.

I přesto, že předání Krymu Ukrajině v roce 1954 je vnímáno v Rusku kontroverzně, jednalo se do značné míry o logický krok. Geografie je v tomto případě neúprosná. Krymský poloostrov jednoznačně navazuje na Ukrajinu a naprosto logicky je na ní napojena i veškerá klíčová infrastruktura. Rusové mohou Krym sebevíce finančně podpořit (a je jasné, že půjde o velmi vysoké částky), ale bude záležet jen na dobré vůli vlády v Kyjevě, zdali bude nadále na poloostrov dodávat pitnou vodu a elektřinu, na kterých je Krym životně závislý. Totéž platí i o dopravě. Stačí si porovnat vzdálenost z Moskvy do Sevastopolu po dnešní trase přes Ukrajinu s trasou přes Kerč, aby bylo jasné, že ani plánováný most přes Kerčský průliv Krym nezachrání. 

Krym
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Mimo to je naprosto zásadním faktem, že faktickou ruskou anexi Krymu rozhodující část světa nikdy neuzná a Rusko tak bude muset udržovat Krym silou, bez níž by se ostatně jen velmi těžko oddělil od Ukrajiny. Samotný výsledek separatistického referenda je pochopitelně na první pohled nesmyslný a výmluvné je i to, že si ukrajinská média dala velmi rychle dohromady první oficiální čísla (později opravená), podle kterých v Sevastopolu hlasovalo 123 % všech obyvatel města. 

Jistě bude velmi zajímavé, jak budou nadále na novou realitu reagovat obyvatelé Krymu, kteří s připojením k Rusku nesouhlasí. O tom, jak Rusové chápou deklarovanou ochranu menšin (tedy krymských Tatarů a Ukrajinců), svědčí nedávné události. Poslance ukrajinského parlamentu Mustafu Džemileva například označili za persona non grata a nepovolili mu příjezd na Krym. Rozbuškou většího konfliktu mohou být například už v květnu vzpomínkové akce k 70. výročí masové deportace krymských Tatarů. 

Hlasovací urny pro krymské referendum jsou připraveny
Zdroj: Manu Brabo/ČTK/AP

Celá situace okolo anexe Krymu jasně ukazuje, že Rusko rozhodně nelze považovat za standardně fungující stát, kde platí jasná pravidla. Je tedy jen dobře, že se Rusko kvůli Krymu ocitá v izolaci. Západní politici by měli myslet v dlouhodobé perspektivě a přistoupit k tvrdým protiopatřením, která by zasadila ruskému režimu co nejtěžší úder. 

Situace na Ukrajině by neměla být lhostejná ani podnikatelům obchodujícím s Ruskem, kteří varují před důsledky většího tlaku na Rusko pro evropskou ekonomiku. Důrazným apelem by mělo být především to, co se momentálně v Rusku děje s majetkem bývalého ukrajinského ministra hospodářství a dnes jednoho z nejvážnějších kandidátů na prezidenta Petra Porošenka. Ruská pobočka jeho čokoládovny Roshen ve městě Lipeck byla obsazena jednotkami OMON, následně uzavřena a účty firmy v Rusku byly zablokovány. Podobně je to i s naprosto bezprecedentním jednostranným zabíráním ukrajinského majetku včetně vojenských lodí na samotném Krymu.