Sportovec politikem aneb Když se hraje fér

Do letošních evropských voleb jde z druhého místa kandidátky hnutí Úsvit Kateřina Radostová. Motto předsedkyně fotbalové Odvolací komise FAČR „Evropa by měla pískat spravedlivě“ připomnělo klišé, jímž se pravidelně zaštítí jakýkoli politický kandidát, který přichází ze sportovního světa.

„Jako sportovec chci vždy vyhrávat,“ hlásal fotbalový trenér František Straka, který chtěl před osmi lety v parlamentních volbách zaujmout v Karlovarském kraji. Jeho snaha však skončila fiaskem. Z tehdejšího Strakova vystoupení v předvolební diskusi Václava Moravce byli rozpačití hlavně v KDU-ČSL, s jejímž tehdejším předsedou Miroslavem Kalouskem si sparťanský srdcař a bývalý kouč Slavie plácl. 

„Je nesmírně důležité, abychom udrželi v kraji naše podnikatele. Abychom tenhle nešvar, který tady je - včetně toho, co bylo jmenováno: Vietnamci a tak dále - aby to u nás nebylo, aby to zmizelo,“ odpověděl Straka na otázku jednoho z voličů, zda bude v kraji v horizontu pěti let dost kvalifikovaných pracovních sil. Emotivní kouč, který mnoho let hrál a trénoval v Německu, nakonec do voleb ani nezasáhl. Ministerstvo vnitra totiž včas nevyřídilo jeho žádost o české občanství. 

„Ctím zásady fair-play,“ varoval všechny pokušitele o nabídku přeběhlictví poslanec za ČSSD, bývalý skokan na lyžích a dvojnásobný olympijský medailista Pavel Ploc. Jiří Šlégr zase při volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 zdůraznil svůj letitý vztah k hokeji. "To je chlapská hra. Mám ji rád, protože vyžaduje disciplínu, smysl pro detail, sebeovládání i odvahu. A to všechno se mi v politice určitě bude hodit." Šlégr pak změnil dres na LEV 21 a po kauze Nagyová se rozhodl vrátit do „čistého prostředí sportu“. 

Kateřina Radostová s Pavlem Vrbou v článku webu ParlamentníListy
Zdroj: ČT24/ParlamentniListy.cz

Čistotu z českého fotbalu teď chce naopak v Evropě uplatnit Kateřina Radostová. „Narodila se v roce 1977, jeden den před Silvestrem. Zajímavé datum jí dává možnost cítit se vždy o rok mladší, než ve skutečnosti je, ale to není všechno,“ stojí v její vizitce. To chce v prvé řadě gratulaci. A teď vážně. 

Advokátka Radostová se stala po Markétě Haindlové předsedkyní Odvolací komise v roce 2013. Teď zkouší štěstí na politickém kolbišti a mohlo by se zdát, že v boji o Brusel má silného parťáka. Radostová si totiž pro své PR vybrala nového kouče fotbalové reprezentace Pavla Vrbu. Ze svých fotek, které visely po celém Edenu před přátelským utkáním s Norskem, sice nadšený nebyl, ale jiný obrázek, na němž pózuje s Radostovou, vznikl podle Úsvitu i FAČR s jeho souhlasem. 

Fotbalová asociace ale jedním dechem dodává, že Vrba politickému hnutí Tomia Okamury nevyjadřuje sympatie. "O fotku byl paní Radostovou před časem jen požádán, tak jí vyhověl. Nic víc v tom není," řekl mluvčí asociace Ondřej Lípa. Sama Radostová se však kromě trenéra Vrby zaštiťuje i někým jiným. „Jako členka FAČR a představitelka jednoho z nejprestižnějších (sportovních) orgánů má za sebou i početnou členskou základnu čítající přes 280 000 členů,“ stojí dál ve vizitce. 

Spravedlivé pískání je relativní…

27. 3.: Z Facebookového profilu Hnutí Úsvit inkriminovaná fotka zmizela.

Vydáno pod