Cestou do Ameriky

Sedím na letišti v Helsinkách a čekám na letadlo do New Yorku, kolem mě další Evropané. Někteří mluví finsky, někteří anglicky. Mám za sebou snídani v letištním hotelu a před sebou sedmihodinový let proti času. Vyletíme ve 14:00 finského času a přistaneme v 15:00 newyorského času. A protože mezi finským a merickým časem je sedmihodinový posun, budeme ve vzduchu osm hodin, ale zestárneme jen o hodinu. Albert Einstein by se pousmál, ale já jsem z toho rochu vykolejený - proč je všechno tak relativní?

V helsinském hotelu mě u snídaně překvapila spousta „dětných“ rodin. A když už dítě, tak tři nebo čtyři. Bylo mi trapné ty rodinky u snídaně fotit, ale všechny byly malebné, barevné a s otci. Až tady, na letišti, jsem zahlédl osamělou maminku s miminkem.

Vždycky když letím do Ameriky a přesedám někde v Evropě (Amsterodam, Pařiž, Helsinky, Madrid), libuju si, jak je ta Evropa různorodá, a slibuju si, že příště už žádná Amerika, ale Evropa! A pěkně odzhora až dolů. Co pár set kilometrů, to jiný jazyk, jiná kultura, vlastně i jiní lidé. Proč byl Bůh, když tvořil Evropu, tak marnotratný? Co sledoval tou mnohostí kultur a jazyků? Chtěl nás potěšit, či potrestat? Možná jak koho. Nacionalisty potrestat, světoobčany potěšit. Nacionalisty ta mnohost děsí, světoobčané se z té mnohosti radují.

Cestující na letišti
Zdroj: ČT24

Jak to cítím já? Já nekonečně žasnu. Nakonec se ale vždycky domluvíme. Jsme přece Evropané! Dostali jsme do vínku úžasný kus země, který jsme úžasně osídlili. Teď už nám jen zbývá nejezdit tolik do Ameriky, ale vydat se křížem krážem poznávat svou Evropu. Jsme Češi, Slováci, Němci, Finové, Evropany se musíme NAUČIT být. A je to to nejkrásnější, co nás mohlo potkat! Není zajímavější a protikladnější světadíl než Evropa. Jen si představte: pohled na norské fjordy a pohled na italskou Florencii! Třeba. Ze severu na jih. Anebo hamburský přístav a maďarskou pustu. To zase ze západu na východ. A když vzpomenu na holandské a litevské větrné mlýny! Až se vrátím z Ameriky, pustím se do toho.

Pohled z letadla na oblohu nad Finskem
Zdroj: ČT24/Bedřich Ludvík