Falešné penalty, falešná liga

Oči fotbalové veřejnosti se minulý týden v sobotním ligovém utkání 24. kola upínaly hlavně směrem k velkému derby mezi Spartou a Slavií. Možná právě proto se v Příbrami, kde začínal duel proti Liberci jen o hodinu později, událo pár fotbalových křivd, které měly zůstat skryty.

Tachovský rozhodčí Petr Ardeleánu má z minulosti doslova už pěkných pár zářezů na pažbě chybných rozhodnutí. Před třemi lety si nezapískal dvě kola kvůli upřené penaltě pro Slavii v utkání s Hradcem Králové, loni na podzim udělal totéž Liberci v Teplicích. Slavii si pak opět podal koncem března během duelu s Mladou Boleslaví (neodpískal ofsajd pro domácí, což následně vedlo k vyloučení gólmana Kamila Čontofalského a penaltě). A nyní si vzal na paškál zase Slovan Liberec.

V posledním klání u Litavky zvítězil Liberec 4:0 a také sobotní utkání pro něj začalo dobře. Nejdříve byl sice týmu ještě pod vedením Jaroslava Šilhavého odmáván hodně podivný ofsajd, ve 29. minutě ale otevřel skóre Sackey.

O dvě minuty později však nařídil rozhodčí Ardeleánu penaltu po souboji hostujícího Rajnocha s Azízem, kuvajtským fotbalistou v dresu Příbrami. Ten se dostal v šestnáctce k míči, Rajnoch mu ho vypíchl a až pak zasáhl jeho nohu. Druhá penalta přišla poté, co se balonu chopil ve vápně Danoski, tentokrát makedonský fotbalista v dresu Příbrami. I v tomto případě zasahoval Rajnoch, ale Makedonec začal padat ještě před jeho zákrokem. Oba nesmyslné pokutové kopy proměnil Řezníček a tečku za zápasem udělal v 74. minutě příbramský Krbeček.

„Když nejste tak fotbalový tým jako Liberec, musíte to dohnat jinde,“ prohlásil po zápase příbramský záložník Tomáš Krbeček, jehož tým se pohybuje pár bodů od sestupového pásma. Liberecký Rajnoch byl o poznání skleslejší. „Chce se mi po dlouhé době, možná poprvé v kariéře, brečet. Jsem strašně zklamaný. Přešla mě chuť na fotbal,“ prohlásil.

V kuloárech se hovoří o tom, že rozhodčí Ardeleánu se dobře zná s Romanem Rogozem, toho času sportovním ředitelem Příbrami. „K záchraně v lize nám pomůže hlavně parta a týmové pojetí na hřišti i mimo něj,“ zamyslel se Rogoz při svém comebacku do klubu loni v zimě. Mimochodem – není bez zajímavosti, že ta slova vyšla z úst muže obžalovaného z pokusu o podplacení hráče Českých Budějovic, za což mu hrozí dva roky vězení.

Podle šéfky rozhodčích Dagmar Damkové si Ardeleánu počínal správně. „Podle mě rozhodl v souladu s pravidly,“ uvedla s tím, že obě situace byly velmi složité na posouzení a dodala: „Ani v komisi rozhodčích jsme k nim nezaujali jednoznačné stanovisko.“ Sama Damková má ale jasno: „Při druhém střetu se mi z opakovaných záběrů vůbec nezdálo, že by Rajnoch vůbec míč zasáhl. Skluzem přímo trefil nohy příbramského hráče.“ Na stadionu sice byla jen jedna kamera, i z ní je ale při rozfázování záběru patrné, jak Danoski situaci přihrál.

„Když jsem to viděl, hned jsem si vzpomněl, že pan Ardeleánu byl v partě, kterou mi při disciplinárním řízení jmenoval pan Křetínský,“ řekl bývalý šéf disciplinárky fotbalové asociace Jiří Golda u soudu, který tento týden řešil shodou okolností dva roky starou korupční kauzu. „Mám pocit, že kdybych se chtěl pustit do nějakých větších debat, tak mi asi někdo prostřílí kolena,“ uvedl Rajnoch se zjevným odkazem na středočeské Palermo, jak se občas Příbrami přezdívá.

Tamní klub vlastní Jaroslav Starka, který skončil před devíti lety s průstřelem hrudníku a o rok později si musel připadat jako v blockbusteru Micheala Baye. Kvůli podezření z únosu Lamberta Krejčíře ho zatýkalo policejní komando s vrtulníkem přímo na silnici. Jeho obvinění bylo po letech zrušeno a za tím dalším, které kontroverzního podnikatele vinilo z únosu jistého italského bankéře, udělala tečku Klausova amnestie z loňského roku.

Není divu, že Rajnochovi už s bizarními poměry v českém fotbale došla trpělivost a založil na Facebooku stránku "Čisté hřiště„. Zatím vcelku nevinným pokusem chce fanoušky vyburcovat k podpoře a doufá, že by tím mohl přispět ke změně. “Asi to ve finále bude zbytečné, ale rozhodl jsem se zkusit do toho všeho aspoň rejpat a probudit další, kterým bych věřil a věděl, že se nebude muset nikdo bát jít na stadion a vědět, co se tam bude odehrávat."