Zpátky do studené hokejové války

Vladimir Putin je mužem mnoha profesí, nebo si na to alespoň rád hraje. Pilot formule 1, potápeč, Tarzan. Kouzelník Žito bledne závistí. Jedním z Putinových nejoblíbenějších je povolání hokejisty. A tak se čas od času vydává během exhibicí na led a soupeřům se snaží dokázat svou renesanci.

To bylo slávy, když v posledním takovém utkání nasázel šest branek a na pět dalších přihrál. Tým, v němž mu jen matně sekundovala někdejší hvězda NHL Pavel Bure, nakonec zvítězil 21:4 a ruský prezident si tím alespoň zahnal chmury, které mu jeho sborná připravila na olympiádě v Soči.

Putin uspořádal nejdražší zimní Hry v historii a Rusko skončilo v pořadí zemí první se třiatřiceti medailemi. Mohl tedy být spokojen, až na jednu výjimku. Hokejová reprezentace vybouchla už ve čtvrtfinále. Těžko říct, zda pak aktéry nezdaru přišli pozdravit hoši z FSB, ale rozkaz zněl jasně: na mistrovství světa tentokrát zastavit všechny. Nikdo nesmí projít i bez kožené brašny.

Rusko - USA
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Rusové tak zatím vládnou skupině B, když vykostili loňské stříbrné medailisty Švýcary, odplatu za zpackané čtvrtfinále připravili Finsku a nakonec si poradili i s výběrem USA. Na něm si doslova smlsli, konec druhé třetiny třeba přinesl útok tři na nikoho. Celkové skóre ze tří zápasů tak pro sbornou činí 15:3. Alexandr Ovečkin zatím vládne spolu s Viktorem Tichonovem individuálním statistikám, za šest gólů a pět asistencí mají dohromady jedenáct bodů.

Právě po utkání se Spojenými státy dostala sborná pod vedením nového kouče Olega Znaroka, který vystřídal Zinatulju Biljaletdinova, blahopřejný pozdrav z Kremlu. Jako bychom se vrátili v čase, což jen umocnila odpověď z kabiny: „Vážený pane prezidente. Náš tým si uvědomuje pozornost, které se mu dostává od vás i milionů ruských fanoušků. Jsme rádi, že ve chvílích těžké geopolitické situace jsme potěšili ruské občany porážkami silných soupeřů. Víme, že i vy, pane prezidente, jste ve svém nedávném utkání vstřelil šest branek. Přesně tolik jsme jich trefili proti Američanům,“ stojí v prohlášení ruské hokejové reprezentace.

Slavící Rusové
Zdroj: Martti Kainulainen/ČTK/Lehtikuva

Ta si je podle svých slov dobře vědoma toho, že k velkému cíli zatím udělala jen malý krok. „Ty největší zápasy na turnaji teprve přijdou. Uděláme všechno pro to, abychom mohli potěšit 140 milionů lidí v zemi - od obyčejných fanoušků až po prezidenta.“

Jak je vidět, od dob minulých se toho bohužel moc nezměnilo. Putin sice skrze Gazprom lije do Kontinentální hokejové ligy neuvěřitelné kvantum peněz, pro domácí fanoušky ale přece jen bude mít z podstaty největší odezvu právě reprezentace. Příznačné – a nebezpečné – je ovšem spojení s „těžkou geopolitickou situací“. Jenom smutný důkaz toho, že sport může dál sloužit jako šikovný nástroj propagandy. Vpravdě zlověstné déjà vu.

Vydáno pod