Podzim s ČT art bude ve znamení první republiky i české detektivky. Zahájí ho Špinarka

Už tradičním Týdnem dárků zahájí ČT art 1. září oslavy devátých narozenin. Přímý přenos tentokrát nabídne hudební inscenaci Špinarka z ostravského Divadla Petra Bezruče. Dárky bude ČT art rozbalovat až do neděle 11. září, a to v podobě koncertů, záznamů divadelních představení či premiér světovými cenami ověnčených filmů. Na podzim pak uvede kulturní stanice v premiéře mimo jiné šestidílný výlet do Životního stylu první republiky, dokument o výtvarnici Toyen či cyklus Česká detektivka, jímž provede Ondřej Vetchý.

Představení Špinarka chce vzdát holt zpěvačce spjaté s Ostravou. Pro tamní Divadlo Petra Bezruče připravil bigbeatový příběh o nezávislosti, intrikách, odvaze a opravdové lásce Tomáš Dianiška. Za tuto inscenaci obdržel Cenu české divadelní kritiky. Ocenění si vysloužila i představitelka titulní role Markéta Matulová.

Přímé přenosy koncertů

Diváci ČT art i iVysílání uvidí Špinarku v přímém přenosu. „Přímé přenosy jsou vždy autentickou ozdobou vysílání, jen v loňském roce jich bylo přes šedesát a samotný start letošního podzimu jimi také rozhodně nešetří,“ upozorňuje výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. 

„Kromě Špinarky odvysíláme v září unikátní koncert na hladině Vltavy, naši diváci budou na dálku přítomni na zahajovacím koncertu Dvořákovy Prahy a živě si mohou užít třeba zahájení festivalu Zlatá Praha, na kterém své písně i hosty představí Dagmar Pecková. Nenecháme si ujít ani zahajovací koncert sezony České filharmonie.“

Hity, detektivky i dokumenty

Kromě přímých přenosů chystá ČT art na podzim do programu tři premiérové cykly. Na pořad s Miro Žbirkou naváže Doupě hitů s hosty Michalem Prokopem, Petrem Fialou z Mňágy a Žďorp či Ivanem Hlasem. Historii čtenářsky oblíbeného žánru přiblíží Česká detektivka, průvodcem detektivní literaturou se stal Ondřej Vetchý. Ten zároveň začne v roli majora Kozáka na podzim vyšetřovat v závěrečné řadě Případů 1. oddělení.

Ondřej Vetchý v cyklu Česká detektivka
Zdroj: Eva Koňaříková/ČT

Herce Jana Jiráně zase budou diváci na obrazovce potkávat jako průvodce Životním stylem první republiky. Meziválečné období má spojené s elegancí, noblesou a elementární slušností. „Vždyť i na fotbal chodili pánové ve vyžehleném obleku s kloboukem na hlavě. Hráči soupeře bývali saláti a žabaři, soudce mrkev, a tak se jim nemuselo vyhrožovat lynčem. Škoda, že už se asi nikdy nevrátí respekt ke konkurenci a k jinému názoru. A nejen na fotbalové stadiony,“ podotýká.

V programu nebudou chybět tradičně ani solitérní dokumenty. Nabídnou vhled do tvorby i do života architekta Petra Koláře, renesančního umělce Petra Nikla, surrealistické malířky Toyen či doyena české moderní hudby Jana Klusáka. Dokumentární tvůrci se věnovali také spisovateli Milanu Kunderovi či písničkářské dvojici Jan Burian a Jiří Dědeček.

Pod heslem ‚Kultura v lepších časech‘ jsme přišli s konceptem, který umožnil, aby se kultura objevila na obrazovce v době, kdy diváci ještě nechtějí jít spát a jsou připraveni kulturu konzumovat. Proto si myslím, že ČT art, přestože je to minoritní kanál, je velmi důležitý.
Petr Dvořák

Novinky webu ČT art

Nový obsah naleznou na podzim také návštěvníci webu ČT art, kam se svou osmidílnou sérií Vetřelci a predátoři zamíří Pavel Karous, sochař a pedagog, který se tentokrát věnuje nešvarům současného umění ve veřejném prostoru. Svůj podcast o šesti významných osobnostech z historie České televize chystá dvojice ze střediska Péče o archivní pořady Jakub Adamus a Jakub Hošek.

Místo činu: Kavčí hory představí v jednotlivých epizodách na více než půlhodinové ploše například Kamilu Moučkovou, Jindřicha Fairaizla nebo Miloše Frýbu a zábavnou formou zpřístupní posluchačům pozoruhodný archiv ČT a ukážou tak sebereflexi veřejnoprávní televizní instituce.

ČT art představil podzimní program (zdroj: ČT24)