Ohledně Meghan a Harryho musí novináři čekat a neobyčejně opatrně našlapovat, míní Jiří Hošek

Už víc než týden světová média probírají slova, která zazněla z úst britského prince Harryho a jeho manželky Meghan Markleové v rozhovoru s moderátorkou Oprah Winfreyovou. Přesně to byl podle bývalého zpravodaje Českého rozhlasu ve Velké Británii a nynějšího komentátora Seznam Zpráv Jiřího Hoška záměr slavného páru. V rozhovoru pro Newsroom ČT24 ale upozornil, že novináře by měla zajímat jen fakta a těch stále moc není. „Pokud sdělovací prostředek nestojí a nepadá na referování o britské královské rodině a jejích členech, jeho role v podstatě skončila,“ uvedl.

Co rozhovor způsobil v mediálním světě?

Odpálil bombu. Nejenom ve Spojených státech, ale i ve Velké Británii. Byl to pečlivě naplánovaný rozhovor, který obsahoval velmi výbušná zjištění. V dnešní době kdykoli nějaká vysoce postavená osoba začne něco říkat na téma rasismu a padne nějaké obvinění, všichni to musí brát extrémně vážně.

Mě překvapilo, jak britská média včetně BBC sdělením ze strany Meghan Markleové a priori věří. Třeba na webu BBC je u jejích tvrzení slovíčko „revelation“, tedy odhalení. Místo toho, aby tam bylo „accusation“ – obvinění nebo „allegation“ – tvrzení. Pro většinu médií jsou informace, které padly v rozhovoru, pravdivé. Tak daleko ale nejsme, jsou to věci, o kterých Harry i Meghan museli vědět, že nejdou verifikovat.

Jsou tedy média v tomto případě nestranná, nebo se přiklánějí na jednu či druhou stranu?

Britská média k rozhovoru přistupují podle toho, jestli dlouhodobě buď fandí, nebo naopak nefandí Meghan Markleové. To se samozřejmě týká hlavně britského bulvárního tisku. Ten už ze začátku interview otáčí proti vévodkyni ze Sussexu. Souhlasím ale s tím, že spousta aspektů fungování britské královské rodiny je naprosto neslučitelná s 21. stoletím. A pokud interview Harryho a Meghan nějakým způsobem přispěje k tomu, že se něco z těch ultrakonzervativních a rigidních věcí rozstřelí a posune dál, bude to samozřejmě dobře.

Pokud se novináři budou tvrzeními dál zabývat, jak by k nim měli přistupovat?

Teď musí média čekat a měla by kolem tématu našlapovat neobyčejně opatrně a pracovat jen s holými fakty. A těch je strašně malé množství. Ze začátku to byl sběr reakcí, a pokud sdělovací prostředek nestojí a nepadá na referování o britské královské rodině a jejích členech, jeho role v podstatě skončila.

Zájem médií o to, co padlo v rozhovoru, byl obrovský po celém světě. Dalo se to očekávat?

Dalo. Velmi charakteristická je i cenovka, která je na rozhovor pověšená. Sedm až devět milionů dolarů musela televize CBS zaplatit společnosti Oprah Winfreyové za to, že rozhovor získá. Harry s Meghan tvrdí, že za interview nic nedostali. Pro ně je to ale velká investice do jejich osobního PR a obrovská reklama pro jejich budoucí zpoplatněné projekty, protože mají smlouvu s Netflixem nebo Spotify.

Rozhodli se podle vás právě i kvůli zmíněné reklamě, že si ze všech moderátorů na světě vybrali právě Oprah Winfreyovou?

Byla to sázka na to, že rozhovor bude rezonovat globálně. Jak ve Spojených státech, které jsou místem aktivit Meghan a Harryho, tak ve Spojeném království, vlasti prince Harryho.

Objevila se také kritika moderátorky Winfreyové. Že nebyla dobře připravená, že se na některé otázky nezeptala. Jak byl podle vás rozhovor vedený?

Ohledně výkonu Oprah Winfreyové mě překvapily velmi kladné reakce na americké straně Atlantiku, protože mi přišlo, že rozhovor postrádal kritičtější rozměr. Byly v něm pasáže, které volaly po dodatečné otázce, a některé části rozhovoru bych označil za herecké etudy.

Nejenom ze strany profesionální herečky, vévodkyně ze Sussexu, ale i ze strany Oprah Winfreyové. Když byla řeč o údajném rasistickém incidentu ohledně budoucí barvy pleti malého Archieho, moderátorčino „What?“, už mělo opravdu co do činění s herectvím, a ne s novinařinou.

V jakých dalších momentech se podle vás měla moderátorka doptat?

Například v pasáži týkající se duševního zdraví nebo členů královské rodiny. Tam chyběl protinázor. Nebo se měla moderátorka alespoň ptát: Tohle je váš pohled na věc? Víme opravdu, že to tak bylo?

Oprah Winfreyová tvrdí, že manželský pár její otázky dopředu neznal. Věříte tomu?

Myslím, že přesnou podobu otázek Harry s Meghan nevěděli. Ale troufám si říct, že vzhledem k tomu, jak rozhovor dlouho vznikal, že Oprah Winfreyová o něj stála už před jejich svatbou, měli domluvené minimálně okruhy. To u tak význačných rozhovorů bývá. A myslím si, že byla oboustranná dohoda také ohledně toho, na co se Oprah ptát nebude.

V týdnu po odvysílání interview skončil v britské ranní show televize ITV známý moderátor Pierce Morgan, protože se o Meghan vyjadřoval jako o lhářce. Překvapilo vás to?

Pierce Morgan je typ člověka, ze kterého dlouhodobě tryskalo, že nemá Meghan Markleovou rád. Nedal si pozor na pusu, jeho reakce byla přehnaná. A nejenom to, co den po odvysílání o vévodkyni řekl, ale i to, co se stalo následující den, kdy prchnul z živého vysílání. Druhý rozměr je ale ten, že podle mě má slavný moderátor pravdu, že má svaté právo říct vlastní názor.