„Když člověk reálně zažije podvody na ulici, stane se to osobním,“ říkají tvůrci pořadu Honest Guide

Kam v Praze zajít na oběd a jak se nenechat napálit nepoctivými směnárnami nebo taxikáři? Zahraničním turistům v Praze už několik let radí reportér Janek Rubeš a kameraman Honza Mikulka, kteří tvoří pořad Honest Guide pro Televizi Seznam. Teď za to byli oceněni – získali Křišťálovou lupu v kategorii Online video.

Janek Rubeš si ocenění Křišťálová lupa odnesl už v roce 2015 za svůj pořad Praha vs. Prachy, kde upozorňoval například na předražené taxislužby. Poté se společně s kameramanem Honzou Mikulkou zaměřil také na nepoctivé směnárny, podvodníky, ale také na turisty opomíjená místa a na další témata, která s turismem souvisí. Na serveru YouTube mají v současnosti téměř 600 tisíc sledujících. A oba v rozhovoru pro Newsroom ČT24 říkají, že je jejich práce baví a chtějí v ní pokračovat.

Honest Guide loni na Křišťálové lupě získal druhé místo v Ceně popularity a třetí za Online video. Letos zvítězil. Co děláte jinak?

Janek Rubeš: Děláme to stále stejně už skoro čtyři roky, takže rozhodně to není tak, že bychom něco změnili. A rozhodně bychom nic neměnili kvůli tomu, abychom vyhráli cenu.

Jan Mikulka: Nemám k tomu žádné vysvětlení, asi jsme letos měli větší štěstí.

Je pro vás natáčení droga nebo rutina? Jak ho po letech vnímáte?

Janek Rubeš: Asi nikdo ještě nenazval naše natáčení drogou. Ale asi to tak svým způsobem je, protože se našim tématům věnujeme, i když je nenatáčíme. Zrovna když jsme se vraceli z udílení cen, tak jsme se snažili pánovi vysvětlit, že nemůže mít dvojí ceny v obchodě… Docela nás to baví, ale asi je důležité říct, že víc než nástrahy ukazujeme ty hezké věci. Ten pořad je sledovaný hlavně v zahraničí, epizod je třeba 150 a z toho těch, které ukazují nástrahy, je hrstka, možná deset. Drtivá většina epizod je o tom, jak si Prahu užít. Kam se jít vyčůrat, to je třeba dobrá epizoda. Akorát, že Češi ve většině sledují spíše ty negativní epizody, kde někdo někoho okrádá.

Vyhlášení výsledků ankety Křišťálová Lupa 2019 (zdroj: ČT24)

Jak často vás lidé, kteří sledují váš pořad, oslovují na ulici?

Jan Mikulka: Spíš poznávají Janka, já jsem za kamerou schovaný. Ale za Jankem přiběhnou vždycky. Někdy už je to docela náročné, když natáčíme. Protože když se vytvoří fronta fanoušků, udělají hada a čeká se, aby si s Jankem mohli popovídat, tak to natáčení trochu zkomplikuje. A děje se to denně, ale pořád je to zatím legrace a nás baví se s lidmi potkávat.

Honzo, v jednom rozhovoru se vás ptali, jakou věc byste z Prahy vymazal, a vy jste odpověděl, že turisty. Jak jste to myslel?

Jan Mikulka: To bylo myšleno třeba na chvíli – jeden den si užít tu Prahu sám. Mně se hrozně líbilo, když jsme letos běželi Pražský maraton, a ten byl úžasný v tom, že si najednou budovy a krásná místa můžete opravdu užít. Takže tam asi byla inspirace. Jinak bych je nevymazal a naopak se snažím najít nějakou zlatou střední cestu společného fungování, protože si myslím, že turismus je důležitý z mnoha hledisek. Není to jen o tom, že nám vozí peníze, ale je to i nějaký kulturní zážitek z propojení lidí. Takže bych naopak chtěl, abychom našli cestu, kdy můžeme město s turisty sdílet a užít si ho.

Vypadáte, že vás velmi baví chytat podvodníky na ulicích. Je to pro vás práce, nebo už spíš koníček?

Janek Rubeš: Je to sport, do jisté míry. Stejně jako pro ně je sport to kradení. Dělají to s vědomím, že je při tom někdo může chytit – a tak je to pro nás také svým způsobem zábava na večer, i když to zároveň promítáme do své práce. Vymysleli jsme jediný způsob, jak na těchto podvodnících vydělat, což je musí štvát úplně nejvíc. On krade, my ho u toho natáčíme a někdo nás za to platí, že děláme taková videa. To je musí hrozně štvát.

Jan Mikulka: Jeden z nich se dokonce jednou ozval, že z videa budeme mít určitě peníze z YouTube a on z toho chce část. Což nám přišlo fér, ale vzhledem k tomu, že si ho odvezla policie a už jsme ho nikdy neviděli, tahle domluva nedopadla. Ale ještě na to navážu – když to člověk reálně zažije na ulici, tak se to stane osobním. Když vidíte, jak tam ti lidé pláčou. Když přijede mladý pár na dovolenou a oni ho okradou. Představa, že se to stane mně někde v zahraničí… Měl bych zkažený výlet. To se nám nelíbí a nechceme to tak nechat.

Janek Rubeš: Ti lidé chtějí zůstat mimo radar. Nechtějí, aby se o nich vědělo, a my zase chceme, aby se o nich vědělo. Baví nás na to upozorňovat. Lidé nevědí, že v Praze existují obchody, které prodávají jen prošlé zboží nebo mají dvojí ceny.

Jak často chodíte do směnáren?

Janek Rubeš: Každý den, protože jich je v Praze plno. Naprosto drtivá většina z nich jsou férové a čestné, dávají férový kurz, jsou to milí lidé. Šmejdů bude padesát, sto. Ti ještě zbývají, ale snad už nebudou. Myšleno tak, že jim třeba dojde, že je lepší dělat byznys poctivě. Že než okrást jednoho člověka za hodinu je lepší být čestný k deseti – a vydělat si stejně.

Co teď v nejbližší době máte v plánu?

Janek Rubeš: Chystáme se navázat na jednu z našich populárních epizod, kdy jsme stříhali zámečky lásky, respektive turistické zámečky, z pomníčku Jana Nepomuckého na Karlově mostě. Hrozně nás rozčilovalo, že je tam dávají. Turisté si za 500 korun koupí zámeček, zamknou ho tam a hodí klíč do Vltavy. My jsme jim je sundali – a můj kamarád, který je zvoníkem v Kostele svatého Havla, mi řekl, že tam Jan Nepomucký kázal a že tam chybí zvon. Co kdybychom na ten zvon vybrali od těch turistů, kteří si kupují zámečky? Takže chceme udělat epizodu, kde turistům řekneme: „Zámeček za pětikilo vám stejně odstřihneme, ale pojďte přispět pětistovku na zvon do Kostela svatého Havla, protože ten několik set let nikdo neodstřihne.“

Celý rozhovor si můžete poslechnout v novém podcastu. Dozvíte se v něm, jak tvůrci pořadu Honest Guide pracují, kam a jak cestují a kdy je naposledy napálil nějaký podvodník.

Cenám Křišťálová lupa 2019 se bude věnovat také nedělní pořad Newsroom, který začíná ve 22:02 na ČT24.