Bohumil Vostal se uchází o „novinářského Oscara“. Dokument Zapomenuté protesty zabodoval v Londýně

Dokument zpravodaje České televize v Londýně je nominovaný na „žurnalistického Oscara“. Snímek Bohumila Vostala Zapomenuté protesty, přibližující britskou reakci na okupaci Československa a demonstrace proti invazi vojsk Varšavské smlouvy, se uchází o cenu TV/rádio příběh roku.

„Celý svět zná záběry Josefa Koudelky ze srpna 68, invaze v Praze. Nevěděl jsem, a myslím, že ani česká veřejnost nevěděla, že existují záběry a snímky z ikonických míst Londýna, kde nejen stovky Čechů, ale i Britové rozhořčeně reagovali na okupaci Československa,“ upozornil zahraniční zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal, který má díky novým zjištěním naději na zisk prestižního ocenění.

„To, co je unikátní, že fotografie Čechy organizovaných demonstrací, ale i emotivní snímky českých uprchlíků po r. 1968, ležely v archivu kněze a zakladatele krajanského centra Velehrad v Londýně Jana Langa. Muže, který málem zahynul kvůli nacistickému týrání v Terezíně a který se nesměl po r. 1948 vrátit do Československa, protože promlouval na vlnách české redakce BBC,“ dodal Vostal.

Bohumil Vostal: Zapomenuté protesty (zdroj: ČT24)

ČT24 odvysílala dokument při letošním 50. výročí invaze. „Diváci mohli vidět vůbec poprvé záběry plné odhodlání, na nichž Češi a jejich přátelé z celého světa pravidelně po 20 let okupace protestovali před Sovětskou ambasádou v Londýně, ale taky na dalších slavných místech, které dnes tisíce Čechů navštěvují jako turisté,“ charakterizoval je autor.

Dokument obsahuje i doposud nezveřejněné záběry z vůbec největší demonstrace na Trafalgarském náměstí z roku 1978, která byla reakcí na pronásledování signatářů Charty 77.

Ceny FPA MEDIA AWARDS, které Asociace zahraničního tisku v Londýně FPA označuje za „Oscary za žurnalistiku“, patří k nejprestižnějším novinářským oceněním na světě. Výsledky budou vyhlášeny 26. listopadu v Londýně. Dokument ČT24 bude o cenu soutěžit v kategorii TV/rádio příběh roku spolu se snímky televize CNN, nizozemské veřejnoprávní televize NOS a brazilské televize SBT.

Bohumil Vostal zastává post londýnského zpravodaje od ledna 2018, předtím působil jako zpravodaj ČT v Bruselu. „Je mi potěšením, že dokument zahraniční redakce ČT zaujal porotu v Londýně. Hlavně proto, že snaha českých organizátorů demonstrací v Londýně nezůstane zapomenutá, ale taky z toho důvodu, že ČT jakožto veřejnoprávní televize ukazuje, že mít zahraniční zpravodaje přináší nejen každodenní důvěryhodné zpravodajství, ale taky šanci přinést nový úhel na jednu z nejtragičtějších událostí českého národa, kterým byl 21. srpen 1968,“ podotkl Bohumil Vostal.