Elfové vyrazili na trolly. Proti dezinformacím bojují programátoři, ale i lékaři nebo hasiči

Evropská unie chce zrušit písmeno Ř, rozdělení Československa je neplatné a Titanic nikdy na žádný ledovec nenarazil – i to jsou falešné zprávy, které na internetu šíří takzvaní trollové. Pomocí lží manipulují veřejné mínění, často ve prospěch Ruska nebo extremistických stran. To se ale rozhodli zastavit elfové. Běžní lidé, kteří v diskuzích pod články a na sociálních sítích podobné nesmysly vyvracejí. Zůstávají v anonymitě, jeden z nich ale přesto poskytl rozhovor nedělnímu vydání pořadu Newsroom ČT24.

Snažila se odhalit prokremelské trolly. Pátrala po nich už v roce 2014. Hned po vydání prvního článku ale přišla odezva. Stala se sama jejich terčem a začaly se o ní objevovat falešné zprávy. Podle nich byla Jessikka Arová všechno jen ne důvěryhodná novinářka. Trollové ji označovali za pomocnici amerických speciálních služeb i extremistku podporující NATO. „Zveřejněny byly i moje kontaktní informace, takže když pak lidé četli tyto fake news a uvěřili jim, mohli i projevovat svůj hněv vůči mé osobě,“ říká finská novinářka Arová v rozhovoru pro nedělní Newsroom.

Telefon jí brzy začaly plnit hnusné zprávy a zmeškané hovory. Některým lžím uvěřili dokonce i její přátelé nebo novinářští kolegové. Štvavá kampaň ale dál eskalovala spolu s dalšími vydanými texty. „Produkovali obrovské množství falešných příběhů, ve kterých jsem byla označovaná jako psychicky nemocná, jako schizofrenik nebo jako drogový dealer. Také vydali velmi odporné zmanipulované fotografie mého obličeje, na kterých jsem vypadala opravdu hrozně a jako drogově závislá,“ popisuje své zkušenosti s trolly Arová.

Případ systematické šikany nakonec skončil u soudu. Ten minulý měsíc jednoho z trollů poslal do vězení a druhému dal podmínku. „Po tomhle verdiktu doufám, že jsme ujistili novináře, kteří váhali, zda mohou zveřejnit podobné informace bez toho, aniž by se stali terčem nenávistné kampaně. Teď víme, že je v pořádku psát o tomto typu věcí, protože soud je potrestá, když po vás půjdou,“ uzavírá Arová.

Elfové, bezejmenní bojovníci

Proti trollům ale nově nebojují jen novináři. Do vyvracení lží a dezinformací pod články a na sociálních sítích se pustili i takzvaní elfové. Jsou mezi nimi programátoři, ale i hasiči nebo lékaři. Spojuje je touha po pravdě a to, že se drží v anonymitě. Kvůli vlastní bezpečnosti. V Česku už fungují několik měsíců.

 „Zaplať pánbůh, už bylo načase! V českém prostoru jsme viděli docela jasné a organizované aktivity prokremelských trollů už minimálně od roku 2014, od začátku války na Ukrajině,“ uvádí analytik Atlantic Council Jakub Kalenský. Sám byl členem týmu šéfky diplomacie EU Federiky Mogheriniové pro boj s ruskou propagandou.

Josef Šlerka
Zdroj: ČT24

„V českém prostředí vidíme dlouhodobě, že se zneužívají falešné identity k pohybu směru diskuzí na sociálních sítích, a to nejen v tématech, které se týkají třeba zahraniční politiky. Ale že jsou využívány pro různé politické kampaně,“ souhlasí Josef Šlerka z Katedry nových médií na Filosofické fakultě UK.

Zároveň ale upozorňuje, že odhalit něčí účet placený z Ruska je složité. „Je velmi těžké odlišit od sebe, kdo je jaksi námezní placená síla, a kdo je dejme tomu užitečný idiot, který jenom znásobuje diskurz, který není pravdivý a vyhovuje specificky jedné straně,“ vysvětluje Šlerka.

Podle něj se má bojovat právě s placenými trolly. „O tom, že trollí farmy v Rusku existují, už je dostatek důkazů. A já si myslím, že může být velmi užitečné, pokud se podaří nějakým způsobem debatu racionalizovat. Tedy pokud ti lidé začnou potkávat v diskuzích i někoho jiného, kdo je schopen podobně důrazně jako oni přinášet nějaký protiargument,“ dodává Šlerka.

A jak to vidí samotní elfové? Proti komu vlastně bojují? Proč a proti jakým trollům se rozhodli zasáhnout? Víc v nedělním Newsroomu od  22:00.