Peroutkovu novinářskou cenu získali analytička ČRo Klímová a zahraniční zpravodaj ČT Szántó

Novináři Jana Klímová a Jakub Szántó získali Cenu Ferdinanda Peroutky (zdroj: ČT24)

Novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za loňský rok získala analytička Českého rozhlasu Jana Klímová a zahraniční zpravodaj České televize Jakub Szántó. Ocenění si převzali v  pražském Centru současného umění DOX. Společnost Ferdinanda Peroutky cenu uděluje od roku 1995.

Szántó porotu zaujal připraveností a profesionalitou. „Zabývá se historickým kontextem, vysvětluje, analyzuje, a zároveň nepoučuje, komu máme fandit: cítí jen plnou zodpovědnost za to, jak a proč zprávu prezentuje,“ uvedla ve svém laudatiu Veronika Bednářová. 

„Nejsem člověk, který by miloval válečné konflikty, který by miloval politické otřesy. Jsem rád na místě, když se něco děje, to je pravda, ale daleko radši dělám méně konfliktní a méně nebezpečná témata,“ uvedl oceněný Szántó.

„Blízký východ není místo, kde probíhají jenom války, to je samozřejmě nesmysl, žijí tam desítky milionů lidí, kteří zažívají de facto úplně stejné strasti a radosti jako zažíváme my tady v Evropě,“ dodal zahraniční zpravodaj ČT, který cenu považuje za obrovskou čest, ale zároveň závazek pro svou další práci. 

Jakub Szántó je zahraničním zpravodajem České televize na Blízkém východě. Vystudoval moderní dějiny na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, jeden rok také studoval na Central European University v Budapešti. V roce 2005 získal titul PhDr. v oboru Moderní dějiny na UK FSV.

V letech 1999–2006 pracoval v zahraničním zpravodajství televize Nova, kde se vypracoval na pozici vedoucího zahraniční redakce a editora Televizních novin. V České televizi pracuje od roku 2006, kde mimo jiné zastával místo zástupce vedoucího zahraniční redakce a editora pořadu Události. Stálým zahraničním zpravodajem České televize pro Blízký východ je od července 2013. Od roku 2003 přispívá do týdeníku Reflex a jiných tištěných médií.

Zdroj: ČT

U Klímové ocenili zástupci Společnosti Ferdinanda Peroutky formulační zdatnost vysvětlit nejsložitější ekonomické problémy. „V posledních letech Jana otevřela mnoho závažných kauz z oblasti českého byznysu a politiky,“ vyzdvihl také autor laudatia Martin Groman.

„Ekonomika a byznys, mě baví, je to strašně zajímavé téma. Když se zabýváte vztahy v byznysu, tak postupně odkrýváte věci, které už přesahují do politiky, obzvláště u různých polostátních podniků a velkých zakázek, takže se na to postupně nabalují další témata,“ uvedla Klímová.

Za klíčovou pro svou práci považuje spolupráci s investigativním reportérem Jankem Kroupou. Mezi kolegy, kteří ji nasměrovaly k investigativní žurnalistice řadí také Jaroslava Kmentu či Jiřího Kubíka, kteří s ní dříve působili v MF Dnes, dodala novinářka, která cenu přijala „s velkou pokorou, respektem a povzbuzením mít žurnalistiku rád i dál“. 

Jana Klímová se přes dvacet let specializuje mimo jiné na popisování zákulisí byznysu a klientelistických vazeb. Vystudovala Českou zemědělskou univerzitu. V letech 1992–1993 působila jako ekonomická redaktorka v Zemských novinách, dalších šest let pracovala v Hospodářských novinách. Od roku 1999 byla v MF DNES, kde se specializovala na ekonomická témata.

Od roku 2014 pracovala pro Respekt, nyní pracuje v Českém rozhlase, kde je členkou investigativního týmu Radiožurnálu. Spolupracuje i s webem Neovlivni.cz. Je držitelkou Ceny Karla Havlíčka Borovského za rok 2011.

Zdroje: ČRo, Respekt, Neovlivní

Podle Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové je smyslem a cílem udílení ceny trvalé zvyšovaní prestiže novinářské a publicistické práce, která má nezastupitelný význam pro fungování a rozvoj demokratické společnosti.

V minulých letech cenu obdržel například moderátor televizního pořadu Historie.cs Vladimír Kučera, komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk, šéfredaktor reportážní publicistiky České televize Marek Wollner, novinář, bývalý disident, politik a překladatel Luboš Dobrovský, Petr Třešňák z Respektu či Martin Veselovský z internetové televize DVTV.