Německo viní Facebook, že při sběru dat zneužívá dominantního postavení

Americká internetová společnost Facebook podle německého kartelového úřadu zneužívá dominantního postavení na trhu, když shromažďuje údaje o uživatelích. Vyplývá to z předběžných výsledků dvacetiměsíčního vyšetřování, které nyní úřad zveřejnil.

Facebook má podle kartelového úřadu dominantní pozici na německém trhu se sociálními sítěmi. Dominantní pozice údajně zneužívá tím, že podmiňuje používání své sítě možností získávat údaje o uživatelích z jiných webových stránek.

„Znepokojuje nás hlavně sběr dat mimo sociální síť Facebook a začleňování těchto dat do účtů uživatelů Facebooku,“ uvedl prezident kartelového úřadu (FCO) Andreas Mundt. „Facebook data získává, shromažďuje a zpracovává i tehdy, když uživatel Facebooku navštěvuje jiné stránky,“ dodal.

Podle společnosti Facebook ale tvrzení úřadu neodpovídají skutečnosti. „Ačkoli jsme v Německu populární, nemáme dominantní pozici,“ uvedla firma. Dodala, že její podmínky jsou v souladu s evropskými zákony o ochraně osobních údajů. 

„Předběžná zpráva FCO vykresluje nepřesný obraz Facebooku. Přestože Facebook je v Německu populární, nejsme dominantní. Jsme jen součástí toho, jak lidé interagují, a musíme neustále inovovat, abychom zajistili, že splníme očekávání lidí, “ uvedla Yvonne Cunnaneová, ředitelka ochrany osobních údajů Facebooku v Irsku.

Firma uvedla, že bude při vyšetřování spolupracovat. „Těšíme se, že odpovíme na otázky úřadu a prokážeme, jak Facebook přispívá k hospodářské soutěži na trhu,“ uvedla Cunnaneová. Konečné výsledky vyšetřování se očekávají nejdříve v létě příštího roku, napsala agentura Reuters.