Co se googlilo v roce 2017? Kajínek, covfefe, jednorožec, účtenkovka či luskoun

Češi v letošním roce na internetu nejvíce žili parlamentními volbami, mistrovstvím světa v hokeji a prezidentskou milostí pro vězně Jiřího Kajínka. Právě tato hesla měla největší nárůst ve vyhledávání české mutace vyhledávače Google. V globálních statistikách chtěli lidé od Googlu vědět více o ničivém hurikánu Irma. Zajímal je ale také sportovní SuperBowl a jednorožčí frappucino.

Google stejně jako loni vydal každoroční seznam nejpopulárnějších vyhledávacích dotazů. Letošní nejvyhledávanější klíčová slova mají alespoň celosvětově trochu temnější nádech než obvykle, přesto se mezi nimi najdou i úsměvné a pozitivní momenty. 

Nejpopulárnější trendy ve vyhledávání hledali pracovníci Googlu v bilionech dotazů, které za rok obdrží. Vyfiltrovali spam a identifikovali slova, které měla nejvyšší nárůst oproti předchozímu roku. Ty následně rozdělili do kategorií, jako jsou zprávy, memy a recepty – v USA byl letos hitem hovězí stroganoff.

Mezi nejvýznamnějšími trendy v USA byly Irma, novinář televize NBC Matt Lauer, rocker Tom Petty, sportovní svátek Super Bowl a střelba v Las Vegas. Zatímco „ #metoo“ se na seznamech neobjevilo, dopad hnutí rozhodně mělo. Na seznamu vyhledávání jsou totiž muži, kteří byli obviněni ze sexuálního zneužívání a patřili mezi nejhledanější lidi v USA. Mezi nimi byl právě novinář Lauer, Harvey Weinstein a Kevin Spacey.

Čechy zajímaly volby, hokej a účtenkovka

  • 1) Jak uplést pomlázku
    2) Jak zamrazit houby
    3) Jak volit
    4) Jak upéct husu
    5) Jak vyplnit daňové přiznání
    6) Jak vyfouknout vejce
    7) Jak vyrobit máslo
    8) Jak stahovat z YouTube
    9) Jak naladit Prima Love
    10) Jak zhubnout stehna

V českém vyhledávání se trendy roku staly volby, následované hokejovým mistrovstvím a překvapivě i účtenkovou loterií.

Pozornost Čechů táhl také e-shop Lidlu nebo Tour de France. Ta zabodovala spolu s dalšími událostmi roku, z těch světových se v žebříčku nejvyhledávanějších událostí objevil také výprodejový Black Friday nebo celosvětově trendující hurikán Irma.

Z celosvětových trendů k nám dosáhla také aféra kolem sexuálního obtěžování spojená s Kevinem Spaceym, který byl u nás vůbec nejvyhledávanější světovou osobností. Společnost mu v žebříčku populárního vyhledávání dělá také Niki Lauda nebo francouzský prezident Emmanuel Macron.

Z českých vyhledávání osob se na prvním místě mezi trendy umístil omilostněný dvojnásobný vrah Jiří Kajínek. Zajímali se o něj především uživatelé Googlu z Plzeňského, Pardubického a Jihomoravského kraje, v TOP 10 se však umístil třeba i na Slovensku. Z politiků se do stejného žebříčku dostal také na pátém místě předseda Pirátů Ivan Bartoš nebo na osmém místě předseda SPD Tomio Okamura. 

  • 1) Kdo vyhraje volby
    2) Kdo vyhraje Robinsonův ostrov
    3) Kdo má dnes svátek
    4) Kdo je Rudý John
    5) Kdo mi volá
    6) Kdo zemře v Ulici
    7) Kdo podepsal Antichartu
    8) Kdo přežije
    9) Kdo to ví
    10) Kdo chytá v žitě

Mezi „Jak“ a „Kdo“ bodovala zejména problematika pletení pomlázek, mražení hub, výroby másla, ale také Čechy zajímalo, jak volit. Že volby patřily ke skutečně často hledaným tématům dokládá i kategorie „Kdo“, kde na prvním místě figuruje dotaz „kdo vyhraje volby“.

Tradičně se hojně vyhledávaly informace k vyplňování daňových přiznání a na desátém místě se ve vyhledávání „Jak“ umístilo také „jak zhubnout stehna“. Na Slovensku přitom ve stejné kategorii podstatně více – na třetím místě nejvyhledávanějších – bodovalo „ako schudnúť z brucha“.

Trump ve vyhledávání propadl

Donald Trump sice na googlovských seznamech celosvětových trendů nefiguruje, je to ale tím, že byl obdobně vyhledáván už minulý rok, a není tedy trendem letoška. Politika byla ale jedním z důležitých témat roku. Fráze „Co je …?“ se nejčastěji týkala DACA, což je program pro děti imigrantů v USA, hnutí antifa, Trumpova covfefe a Pařížské dohody o klimatu. Francie měla nejvyhledávanější volby, následovala tak Německo a Velkou Británii.

Mezi hledanými americkými pozitivnějšími tématy bylo zatmění slunce, lidé také vyhledávali, jak si doma vyrobit sliz nebo kolik kaloriií je v barevném nápoji jednoho z amerických kávových řetězců – jednorožčím frappucinu.

Mezi nejhledanějšími herci a herečkami byla nastávající nevěsta prince Harryho – Meghan Markleová. Mezi filmy bodovalo „TO“ na motivy knihy Stephena Kinga a mezi seriály „13 reasons why“ o problematice sebevražd u teenagerů.

Technologie, milostný život a retrívři

Mezi technologiemi byl překvapivě iPhone 8 vyhledávanější než iPhone X. Nejnovější přístroje společnosti Apple byly na Googlu nejpopulárnějšími spotřebitelskými technologiemi roku, ve světě následovalo herní Nintendo Switch, v Česku jsme hned po iPhonech hledali fidget spinnery.

Hojně se googlil také milostný život. Z otázek týkajících se vztahů chtěli lidé vědět, jak si udržet vztah na dálku, jak změnit svůj status na Facebooku, co to znamená být polyamorní nebo v otevřeném vztahu a jak zjistit, kdy je vztahu konec.

Nejpopulárnějším psem roku byl podle Googlu zlatý retrívr, Češi také často zjišťovali, co je to luskoun.