Vůbec nejsdílenějším tweetem se staly kuřecí nuggety

Zoufalá prosba o pomoc uživatele závislého na fastfoodech, výzva k darování potravy pro houstonské psy, ale i tři vzkazy bývalého prezidenta USA Baracka Obamy jsou v seznamu nejpopulárnějších tweetů roku 2017, který v úterý vydala společnost Twitter. Žebříček deseti tweetů byl sestaven podle počtu retweetů – přeposlání.

Vše začalo, když se teenager Carter Wilkerson s přezdívkou @carterjwm zeptal řetězce s rychlým občerstvením Wendy's, za kolik retweetů by byli ochotni poskytnout mu roční dodávku kuřecích nugget zdarma. Řetězec si jako limit stanovil 18 milionů. „Berte to jako hotovou věc,“ vzkázal @carterjwm. K získání zásoby kuřecích kousků mu pomohli lidé známí, neznámí, ale třeba i Microsoft nebo Amazon a Apple.

Do seznamu se dostal i Sam Martin s tweetem „Leo a já jsme věnovali Houstonu šest liber psích potravin za každé přeposlání“.

Hojně uživatelé přeposílali vzkazy exprezidenta Baracka Obamy. Přes 1,7 milionu uživatelů zaujal tweet „Nikdo se nenarodil s nenávistí vůči jiné osobě kvůli barvě pleti, původu nebo víře“. Autorství výroku patří jihoafrickému bojovníku proti apartheidu Nelsonu Mandelovi.

Úspěch měl i další Obamův vzkaz, který bývalý šéf Bílého domu rozeslal po skončení svého mandátu. „Děkuji za všechno. Moje poslední žádost je stejná jako ta první. Prosím vás, abyste věřili nikoli mé schopnosti dosáhnout změny, ale té vaší.“

V seznamu je také žádost jistého Setha Josepha o pomoc sebevrahům: „Každých 40 vteřin ukončí svůj život jeden člověk. Najdete si čas přeposlat toto a možná jednoho z nich zachránit?“

Z médií uživatelé přeposílali nejvíc tweety konzervativní televize Fox News, která podporuje prezidenta Donalda Trumpa. Hned za ní se zařadila zpravodajská televize CNN, která naopak hlavě státu moc nepřeje.

Twitter mimo jiné také zveřejnil vůbec nejoblíbenější tweet roku 2017. Tím se stala zpráva od bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy o nenávisti mezi lidmi. Tweet jako oblíbený označilo více než 4 a půl milionu lidí.