Twitter bojuje s propagátory terorismu. Většinu účtů zablokuje, ještě než stačí napsat první zprávu

Sociální síť Twitter v první polovině roku 2017 odstranila téměř 300 tisíc účtů, které měly propagovat terorismus. Tři čtvrtiny účtů se přitom společnosti daří odstranit ještě předtím, než stačí na sociální síť vypublikovat první příspěvek.

Zástupci společnosti Twitter na svém blogu zveřejnili nejnovější zprávu Transparency report za první pololetí roku 2017. V ní uvedli, že celkem bylo ze sociální sítě odstraněno 299 649 závadných účtů. Oproti předchozímu půlroku jde o dvacetiprocentní pokles.

Twitter tím neodvádí méně práce, naopak. Vyvinul nástroje, které jsou schopné identifikovat účty propagující terorismus samy, a nepotřebují tak reporty a žádosti o zrušení závadných účtů ze strany vládních orgánů.

Společnost ve svém prohlášení uvedla, že „95 procent pozastavení účtů bylo výsledkem vnitřních snah o boj se závadným obsahem skrze vlastní nástroje. V minulé zprávě to bylo pouze 74 %“.

Od srpna 2015 až do konce června letošního roku bylo kvůli propagaci terorismu ze sítě odstraněno 935 897 twitterových účtů. Oslavování nebo podpora terorismu tvořily více než dvě procenta ve výčtu důvodů, ze kterých jsou sociální síti závadné profily nahlašovány.

Twitter definuje „propagaci terorismu“ jako aktivní podněcování nebo podporu násilí „spojeného s mezinárodně uznávanými teroristickými organizacemi“.

Dalšími důvody, kvůli kterým byly účty nahlašovány, bylo porušení autorských práv, ochranných známek nebo nezákonné chování. Právě ten poslední se týká drtivé většiny nahlášených účtů. Twitter uvedl, že společnost přijala opatření v reakci na 13 procent těchto žádostí, většina ale nevedla k odstranění nahlášeného obsahu.

Sociální sítě usnadňují šíření extremistických myšlenek

Američtí zákonodárci dlouhodobě prosazovali boj proti teroristickým skupinám na sociálních sítích. Právě Facebook, Twitter a další podobné služby často slouží radikálním islamistickým skupinám jako prostředníci při náboru, šíření propagandy a oslavování násilí. Twitter měl v červenci v průměru 328 milionů aktivních uživatelů za měsíc.

Twitter uvedl, že v první polovině letošního roku obdržel přibližně o tři procenta více právních žádostí a soudních příkazů k odstranění obsahu než během posledních šesti měsíců roku 2016.

Asi 90 procent těchto žádostí o odstranění obsahu přitom pocházelo z Turecka, Ruska, Francie a Německa. Turecko se také ukázalo jako jedna z nejaktivnějších zemí při odstraňování obsahu. Představuje 45 procent všech žádostí po celém světě.

Mapa žádostí o poskytnutí informací k publikovanému obsahu
Zdroj: Twitter

Síť také obdržela osm vládních žádostí o stažení obsahu, který byl publikován novináři nebo zpravodajskými organizacemi. Pět z osmi žádostí přitom pocházelo právě z Turecka. To zadrželo desítky tisíc lidí včetně mnoha novinářů po neúspěšném převratu v červenci loňského roku. Na základě těchto žádostí ale Twitter žádné kroky k odstranění obsahu nepodnikl. 

Během září vydal novou zprávu týkající se terorismu a extremistických projevů na sociálních sítích také britský think tank Policy Exchange. Téměř tři čtvrtiny britské veřejnosti podle něj chtějí, aby velké internetové společnosti vynakládaly více na to, aby nalezly a odstranily extremistický obsah, a věří, že nedělají dostatek pro to, aby účinně bojovaly proti radikalizaci.