Turecko zakázalo Wikipedii. Slouží prý lidem vedoucím proti zemi kampaň

Turecko zablokovalo přístup k Wikipedii. Turecké ministerstvo komunikace krok odůvodnilo tím, že se stránky staly informačním zdrojem, který slouží skupinám vedoucím kampaň proti Turecku na mezinárodní scéně. Mnohojazyčnou webovou encyklopedii s otevřeným obsahem spoluvytváří dobrovolní přispěvatelé z celého světa.

Turecká organizace Turkey Blocks, která sleduje cenzurní zásahy na internetu, oznámila, že uživatelé se nemohou připojit k žádné jazykové mutaci encyklopedie. Dodala, že je to na základě rozhodnutí telekomunikačního úřadu. Zákaz prozatím nevydal žádný příslušný soud, ale rozhodnutí justice se podle organizace dá očekávat v nejbližších dnech.

Tisková agentura Anadolu s odkazem na ministerstvo dopravy, námořních záležitostí a komunikace napsala, že úřady encyklopedii zakázaly kvůli obsahu, který měl Turecko prezentovat jako zemi podporující teror. Úřady prý Wikipedii vyzvaly, aby odstranila obsah, který slouží skupinám vedoucím kampaň proti zemi na mezinárodní scéně.

Ankara krom toho požaduje, aby si internetová encyklopedie otevřela v Turecku kancelář, jednala v souladu s mezinárodním právem, dodržovala rozhodnutí soudu. Pokud tyto požadavky splní a závadný obsah bude odebrán, stránky budou opět přístupné.

Ankara má s cenzurou internetu zkušenosti

Stejným způsobem jako s Wikipedií Turecko v minulosti mnohokrát zasáhlo proti sociálním sítím Facebook a Twitter a videoportálu YouTube. V poslední době bylo často cílem bránit v šíření kritiky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Turecký prezident se v minulosti také vyjádřil, že sociální sítě jsou zhoubné, protože slouží k vyvolávání nepokojů v zemi. Už jako premiér pohrozil, že je jednou provždy zakáže. Nejsilněji proti Facebooku a Twitteru vystupoval, když se na nich začaly šířit nahrávky údajně dokazující korupci mezi Erdoganovými blízkými spolupracovníky.

Wikipedii spustil její zakladatel Jimmy Wales 15. ledna 2001. Jde o encyklopedii s otevřeným obsahem, jejíž podobu vytvářejí sami dobrovolní uživatelé, nikoliv placený redakční tým. Články a jejich úpravy jsou dílem uživatelské komunity a každý, kdo si nějaké heslo přečte, je může upravit, případně vytvořit nový záznam.