Reportéři ČT a pořad Z metropole se podělily o ceny za pomoc památkám

Čtyři ocenění získaly pořady České televize v soutěži Prix Non Pereant – Média na pomoc památkám. První cenu v kategorii televize získali Andrea Máslová z Reportérů ČT za reportáž o zkáze židovského hřbitova v Prostějově a zároveň i Petr Sojka za seriál Pražské vesnice v pořadu Z metropole. Druhé místo potom  získal reportér David Macháček z Reportérů ČT za reportáž o Libeňském mostě.

Sdílenou první cenu získala v soutěži Prix Non Pereant – Média na pomoc památkám reportáž Andrey Máslové Náhrobky v kurníku, která přitáhla zájem veřejnosti a dalších médií k Prostějovu.

Nacisté za okupace zničili zdejší židovský hřbitov a v poslední době začalo vycházet najevo, že náhrobní kameny poté posloužily k dláždění prostějovských dvorků. Po více než 70 letech vznikla iniciativa na obnovení hřbitova, prostějovská radnice je ale zdrženlivá. Místní obyvatelé potom dokonce sepsali proti obnově hřbitova petici.

Reportéři ČT: Náhrobky v kurníku (11. dubna 2016) (zdroj: ČT24)

Současně získal první cenu v televizní kategorii Petr Sojka, který pro pořad Z metropole připravil seriál Pražské vesnice. Postupně představil venkovské kořeny například Bohnic, Krče, Záběhlic či Chuchle. Celkem devatenáct pražských vesnic si mohli diváci prohlédnout loni v létě a na podzim na obrazovkách nebo nyní na stránkách pořadu Z metropole.

Druhou cenu potom získal David Macháček, který se v reportáži Kubismus nad řekou věnoval osudům Libeňského mostu v Praze. Připomněl historii jedinečné, ale dnes zdevastované stavby spojující Holešovice s Libní – nejenom historii dávnou, ale i tu nedávnou. Magistrát v minulosti usiloval o zbourání mostu a stavbu nového.

Reportéři ČT: Kubismus nad Vltavou v ohrožení, opravit ho lze (zdroj: ČT24)

Čestné uznání potom v soutěži Prix Non Pereant – Média na pomoc památkám získala Iveta Toušlová za cyklus Cechy a řemesla v pořadu Toulavá kamera. Osmidílný seriál bylo možné sledovat loni v létě.

Ocenění Prix Non Perant uděluje spolek Pro Bohemia spolu se Syndikátem novinářů za „publicistická díla v oboru žurnalistiky, která přispěla k probuzení znalostí a zájmu veřejnosti o kulturní dědictví“. Také v předchozích ročnících získali ocenění Reportéři ČT i redaktoři některých dalších pořadů České televize.