Cenu K. H. Borovského získal Dorazín za válečné zpravodajství

Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2015 získal Martin Dorazín z Českého rozhlasu. Odborná porota ho ocenila za objektivitu a výjimečnou formu zpravodajství z válečných konfliktů a krizových oblastí. Držiteli Novinářské křepelky pro mladé novináře do 33 let se stali blogerka Do Thu Trang a Filip Horký z DVTV, který působil i v České televizi.

Dorazín považuje cenu Karla Havlíčka Borovského za prestižní ocenění své práce. Za svého působení v ČT a ČRo se dostal k mnoha ozbrojeným konfliktům – v poslední době se zaměřuje hlavně na zpravodajství z Ruska: „V současné době si tamní společnost našla cestu v ruském nacionalismu, ve své osobitosti, která je mnoha jiným národům na obtíž,“ uvedl Dorazín. Rusko se podle něj stále nevyrovnalo se svou minulostí i samo se sebou a přitom chce řešit problémy v jiných státech.

Blogerka Do Thu Trang zase oslovila porotu nadhledem, humorem a svěžestí blogů, které přesahují hranice. Horký pak byl oceněn za poctivou novinařinu, entuziasmus a inovativní přístup.

Letošní ročník byl už sedmnáctý (zdroj: ČT24)

Letos počtvrté udělila porota také Cenu Opus Vitae: za mistrovství pera, občanskou statečnost a paličatost ji získal Jiří Hanák. 78letý komentátor byl oceněn za svou celoživotní práci. „To si někdo může vykládat také jako: 'tady máš cenu a jdi', ale takové asi zklamu, já ještě vytrvám,“ poznamenal.

Novinářské ceny uděluje správní rada nadace na návrh odborné poroty v čele s Martinou Riebauerovou, letos tam zasedli také Jan Bumba, Daniela Drtinová, Jan Šmíd, Jiří Pehe, Lukáš Jelínek, Libor Dvořák nebo Jaroslav Spurný. Hlavní novinářskou cenu dotuje nadace 50 tisíci korunami, letos se uděluje už po sedmnácté.