Za porušení pravidel rozdává Facebook stopky i novinářům

I sociální sítě mají svá pravidla a v některých ohledech poměrně přísně nastavená. O tom, že se jejich porušování nepromíjí nikomu, se minulý týden přesvědčila i redakce zpravodajského webu Echo24.cz. Celých 24 hodin nesměla na Facebook vložit doslova ani čárku.

Zákaz přišel poté, co Echo zveřejnilo na Facebooku svůj článek s titulkem „Ministr Pelikán žádá za vtipy o sexuálních menšinách kriminál“. Problém ale s největší pravděpodobností nebyl v článku samotném, ale ve fotografii, která ho doprovázela. Na té je vítězka Eurovize z roku 2014 Conchita Wurst s tanečnicemi kabaretu, které jsou do půli těla nahé.

V pravidlech Facebooku je přitom jasně napsané, že takové obrázky povolené nejsou: „Omezujeme taky některé obrázky ženského poprsí, pokud jsou viditelné bradavky, ale fotky kojících žen nebo žen předvádějících hruď zjizvenou po mastektomii vždycky povolujeme.“

Takto, jen s nerozrastrovanými ňadry, ukázal web Echo24 Conchitu Wurst a tanečnice kabaretu
Zdroj: Echo24.cz

 Echo24 i jeho editoři měli zablokovaný Facebook pouze jeden den, videoportál You.bo, jehož spoluvlastníkem je televize Prima, dopadl nedávno o poznání hůře. Sociální síť mu účet, na kterém měl přes milion fanoušků, úplně zrušila. Oficiální důvod není známý, za zrušením ale zřejmě stálo porušování autorských práv.

Pro You.bo, jehož byznysový model je postavený právě na sdílení přes Facebook, to byl citelný zásah. Dnes má videoportál profil nový a fanoušky musí lákat znovu. Zatím jich má přes 13 tisíc. A na účtu píše: „Po smazání původní stránky se jako poučení opět vracíme a jsme ještě silnější! :)“

Stává se, že Facebook zablokuje profil i jednotlivým novinářům. Před několika lety se to stalo třeba Miloši Čermákovi. A i tehdy to bylo kvůli fotce. Nešlo ale o poprsí, nýbrž o nahé pozadí novináře časopisu Reflex Jiřího X. Doležala s nápisem Miloš na hrad.

Ve světě to není jinak

České příklady nejsou v tomto ohledu ničím výjimečným. Před rokem smazal Facebook například post ruského opozičního novináře Sergeje Parchomenka. Psal v něm o tom, že do pádu letadla MH-17 nad Ukrajinou byl možná zapletený samotný Kreml. Po několika hodinách ale Facebook jeho příspěvek obnovil s tím, že ho smazal omylem.

Indické novinářce VP Rajeeně sice Facebook také zablokoval profil, ale okolnosti byly trochu odlišné. Tato lidskoprávní aktivistka se rozhodla, že po letech napíše post o tom, jak musela ona a její spolužačky čelit obtěžování a zneužívání v době, kdy chodily do sunnitské školy zvané madrasa.

Facebooku nevadil obsah jejího příspěvku, ale to, že se na něj prakticky ihned začaly nabalovat nenávistné komentáře. Spousta lidí novinářce skrz sociální síť i otevřeně vyhrožovala. 

Facebook v tom není sám

Blokace účtů a mazání příspěvků ale není pouze záležitostí Facebooku. Svá jasně daná pravidla má například i Twitter.

Známým příkladem je tweet britského novináře Guye Adamse, ve kterém zkritizoval pokrytí americké televize NBC při letních olympijských hrách v roce 2012.  Problém byl podle Twitteru v tom, že v příspěvku napsal e-mail na jednoho z šéfů NBC. Sdílel tak prý osobní informace. 

Více novinek ze světa médií přinesl Newsroom ČT24.

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)