Internet štěbetá už 10 let

Původně ho americký vysokoškolák Jack Dorsey představil jako Twttr. Projekt, který měl umožnit komunikaci pomocí SMS v malé skupině osob. Pak ale narazil na výstižnější výraz s významy jako „rychle předaná informace“ a „štěbetání ptáků“. Dnes Twitter používá přes 320 milionů lidí po celém světě.

Když 21. března 2006 v 9:50 pacifického času Dorsey poslal do světa první zprávu: „Just setting up my twttr,“ pravděpodobně netušil, že založil jednu z nejpoužívanějších sociálních sítí. Twitter byl původně zřízen jako komunikační kanál podcastové platformy společnosti Odeo.

Primárně měl být postaven na posílání a přijímání SMS zpráv – i proto byl zaveden ikonický limit 140 znaků na zprávu. V plné verzi byl představen až 15. července 2006. Zpočátku však nebylo jasné, čím se Twitter snaží být.

Někdy byl definován jako sociální síť, někdy jako mikroblog. Postupně se ale vyšplhal do žebříčků nejčastěji používaných sociálních sítí a spolu s Facebookem a Instagramem patří k těm nejběžněji využívaným.

Od hashtagu po Periscope

Twitter byl také tím, kdo do internetové komunikace vnesl hashtagy, tedy klíčová slova označená dvojitým křížkem. V roce 2007 přišel s tímto podnětem Chris Mesina. Původně měly být určeny pro komunikaci ve skupinách, ale postupně se z nich stal silný nástroj umožňující snadné vyhledávání témat.

Během následujících dvou let zaznamenala síť dvě výrazné změny – Jack Dorsey ze společnosti odešel a na postu generálního ředitele ho nahradil nejprve Evan Williams a později Dick Costolo. Současně se stal také třetí největší sociální sítí. V dalších letech pak Twitter postupně zahltily obrázky, které byly přidány v roce 2010, a rovněž se začala rozmáhat inzerce prostřednictvím sponzorovaných tweetů.

Ne vždy ale Twitter svůj potenciál uměl využít. Videa spustil například až v roce 2014 prostřednictvím aplikace Vine určené pro sdílení šestivteřinových videí. Nicméně tuto funkci zprovoznil až poté, kdy konkurenční Instagram umožnil nahrávání šestnáctisekundových videí. V roce 2015 pak Twitter přišel s aplikací Periscope, která umožňuje živý přenos videí.

Závažné události i dobré zprávy

Twitter se díky svému snadnému využívání za dobu své existence stal nástrojem novinařiny a prostředníkem pro mnoho sdělení – od informací o závažných událostech až po dobré zprávy. Zaznamenán je na něm zásah proti Usámovi Bin Ladinovi, oznámení o pokračování Baracka Obamy ve funkci amerického prezidenta nebo bombový útok na maraton v americkém Bostonu.

Mezi pozitivními zprávami pak lze najít oznámení zásnub v královské britské rodině, oznámení NASA o přistání sondy Phoenix na Marsu nebo nejtweetovanější selfie pořízenou na předávání filmových Oscarů v roce 2014.

Společnost v pondělí na svém blogu zveřejnila krátké poděkování a rovněž sdílela dvouapůlminutové vzpomínkové video, které připomíná roli této sociální sítě jako prostředníka pro distribuci informací a platformu aktivismu. Nezapomíná ale ani na humornou stránku Twitteru a zábavné tweety celebrit nebo významná virální videa.

Dne 21. března, před deseti lety to začalo jediným tweetem. Od té chvíle, každým okamžikem, každý den, lidé po celém světě sdílí věci, na kterých jim nejvíce záleží… Jsme nadšení, že můžeme s vámi všemi slavit. V průběhu let jste Twitter vytvářeli a vy rozhodujete, jaký bude v budoucnosti. Děkujeme za to, že jsme společně psali historii, řídili změny, pomáhali si navzájem a společně se každý den smáli.
Twitter

K desátým narozeninám nepřál jen Twitter svým uživatelům, přání chodila hlavně z opačné strany. K blahopřáním se připojil například šéf Applu Tim Cook.