S novým studiem nový pořad. Hyde Park a Ekonomiku spolkne 90'

Editoři překračují kabely od kamer, za kterými si technici zkoušejí nejlepší možné úhly, režisér se domlouvá s osvětlovačem a moderátor Jiří Václavek si za bílým stolkem s počítačem polohlasem předčítá scénář. Ve zrekonstruovaném studiu 6 v budově zpravodajství ČT to šumí a je tu trochu těsno. Za malou chvilku režie pustí znělku, kterou diváci Čtyřiadvacítky ještě neznají, a odstartuje tak další pilotní díl nového pořadu 90' – Devadesátka.

„To víte, teď si to sedá, pak už se hraje o zlomky vteřin,“ nakloní se ke mně jeden z kameramanů ve chvíli, kdy Jiří Václavek vítá diváky Devadesátky – pořadu, který poběží každý všední den od osmi večer nepřekvapivě devadesát minut. Není ale náhradou za dosavadní Hyde Park a Ekonomiku, oba pořady jsou totiž jeho součástí.

V hodině a půl nového pořadu se tak spojí kontinuální zpravodajství s interaktivitou Hyde Parku a vše pak doplní ekonomický pohled. Každý den bude jiný, protože téma se bude vybírat podle aktuálního dění. Může se tak stát, že bude večer věnovaný chřipkové epidemii – tak jako v případě pilotu.

O hosta Hyde Parku diváci nepřijdou, rozhovor s ním si budou moci poslechnout i v Devadesátce. „A já nyní vítám odbornici na chřipku, paní doktorku…,“ vítá moderátor Václavek svého prvního hosta. Na vysoké židličce za bílým stolkem ale nesedí žádná paní doktorka, ale jeden z redaktorů. I když se nejede na ostro, musí se vyzkoušet vše. Další redaktor Jan Bezděk si ostatně o pár minut později zahraje na náměstka pražské primátorky.

Těžké je propojení Hyde Parku a kontinuálního vysílání. Musíme být neustále dva kroky dopředu.
Jiří Václavek
moderátor

Rozdíl oproti Hyde Parku bude v tom, že host nebude odpovídat přímo ve vysílání celou hodinu, ale přesune se postupně na web. „V průběhu samotného přenosu, ve chvíli, kdy moderátor zaměří svoji pozornost na jiné téma, se host přesune k notebooku a bude odpovídat divákům prostřednictvím chatu na stránkách www.hydeparkct24.cz. To samé učiní po skončení pořadu,“ vysvětluje vedoucí redakcí Nových médií Filip Černý. 

„Slibujeme si od toho, že diváci získají větší šanci, že na jejich otázky bude zodpovězeno. Zároveň to umožňuje skutečně on-line reagovat i na věci, které zazněly ve vysílání a zůstaly kvůli časovému limitu nedořečeny,“ dodává Černý s tím, že už v průběhu dne se divák o tématu dozví víc v článku na webu ČT24.cz

O ekonomiku divák nepřijde

„Nejlepší bude, když budete stát u té červené čáry.“ Dosavadní moderátorka večerní Ekonomiky Hana Vorlíčková dostává poslední instrukce a Václavek už jí předává slovo. Ekonomika tak sice nebude mít svůj vlastní pořad, ale z večerního vysílání ČT24 se neztratí. V případě chřipky doplní pohled například o ceny léků.

„Je to něco jiného, změna. Ale je to fajn,“ říká Vorlíčková, vedle které stojí její moderátorská kolegyně Michala Hergetová. „Líbí se mi, že se po studiu chodí. Ráda bych ještě více využívala plazmu, ale už mi slíbili, že to tak bude,“ dodává s úsměvem Hergetová.

Jiří Václavek a Hana Vorlíčková
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Že největší novinkou bude pro moderátory právě chození po studiu, ostatně zmiňuje i Jiří Václavek a Tomáš Drahoňovský – hlavní moderátoři Devadesátky. „Nový je pro mě pohyb po studiu. Je to velký zlom, ale zároveň i výzva,“ říká Václavek. A podobně to vidí i jeho moderátorský kolega. „Oproti Studiu ČT24, které jsem moderoval doteď, se člověk v novém studiu dost nachodí. To ale neznamená, že je to špatně! Naopak – pohyb po studiu mě nutí méně se spoléhat na berličku v podobě čtecího zařízení, a mluvit přímo k divákům,“ dodává Drahoňovský.

Od telefonu s náměstkem po teroristický útok

Během pilotů si musejí nejen moderátoři, ale celý tým Devadesátky vyzkoušet úplně všechno. Proto je host ve studiu (doktorka-redaktor), zkouší se i vstup hosta mimo studio, telefon, vstup redaktora u plazmy, pouštějí se reportáže a na projekční stěnu se promítají různé grafiky.

Už na první pohled je jasné, že tohle je prostor, který celému týmu 90' umožní vytvářet ,opravdovou televizi‘. Tedy přeloženo ze žargonu: nabízet vizuálně poutavé a srozumitelné a zároveň s tím informačně hodnotné zpravodajství.
Tomáš Drahoňovský
moderátor

 V neposlední řadě se pak zkoušejí mimořádné zprávy, takzvané breaking news. Vše se žlutě podsvítí a moderátor diváky informuje o aktuálním teroristickém útoku.

Ladí se zkrátka poslední detaily, aby v pondělí 1. února mohlo v osm večer zaznít: „Dobrý večer, startuje Devadesátka.“