Twitter čelí žalobě. Je prý „úmyslně slepý“ k teroristům

Sociální sítě už nejsou pouze o fotografiích z dovolené a banálních komentářích. Jako zdroj zpráv, ale i prezentaci vlastních myšlenek je používají politici, umělci nebo novináři. Ale nejen oni – Twitter a Facebook využívají i teroristické organizace. Konkrétně Twitter je za to dlouhodobě kritizován a nyní dokonce čelí žalobě.

Řada teroristických skupin využívá sociální sítě k propagandě a verbování nových členů. V anonymním prostředí ale komunikují i mezi sebou nebo shánějí finance. Velmi úspěšný je v tomto směru Islámský stát (IS), který je hodně aktivní zejména na Twitteru.

Brookings Institution odhaduje, že jenom v období mezi zářím a prosincem 2014 bylo na této síti 46 tisíc účtů, které spravovali právě příznivci Islámského státu.

Byli by teroristi bez Twitteru méně nebezpeční?

Twitter je za tento svůj přístup dlouhodobě kritizován. V polovině ledna sanfranciský soud dokonce obdržel žalobu, která viní Twitter z toho, že napomáhá Islámskému státu. Podala ji Tamara Fieldsová, vdova po Lloydu Fieldsovi, který zemřel při listopadovém útoku jednoho ze stoupenců IS v Jordánsku.

Fieldsová ve své žalobě doslova píše, že „obrovský růst Islámského státu v nejobávanější teroristickou skupinu na světě by nebyl bez Twitteru možný“. Síť podle vdovy věděla o plánech teroristů a nic s tím neudělala – je prý „úmyslně slepá“.

Samotný Twitter jakoukoliv vinu popírá, žaloba podle něj není opodstatněná. „Násilné hrozby a podpora terorismu si na Twitteru nezaslouží žádný prostor,“ uvedla společnost v oficiální reakci s odvoláním na svá pravidla, která prý v tomto směru hovoří zcela jasně.

Spraví něco nová pravidla?

A právě pravidla Twitteru prošla na konci loňského roku změnou. Síť konkretizovala, za jaký obsah bude účty těch, kteří propagují násilí nebo vyhrožují násilím určitým skupinám, blokovat nebo rovnou rušit. Jde ale o obecné formulace – nová pravidla nezmiňují IS ani žádné jiné skupiny.

Nová pravidla Twitteru
Zdroj: Twitter

Podle J. M. Bergera z již zmiňovaného Brookings Institution jsou nové zásady mnohem jasnější a povedou tedy k tomu, že ostatní uživatelé budou důrazněji upozorňovat na jejich porušování. Odborníci ale zároveň upozorňují na to, že skutečný dopad konkrétnějších pravidel ukáže až praxe – tedy jak je bude samotný Twitter vymáhat.

Vedle ministra si sedne Facebook i Google

Vedle toho ale na začátku roku americký prezident Barack Obama prohlásil, že vznikne nová protiteroristická skupina, která bude mít za úkol boj s propagandou Islámského státu a dalších teroristických organizací na internetu. Skupinu sice budou řídit ministerstva vnitra a zahraničí, ale jejími členy budou i zástupci technologických firem Apple, Facebook, Google Microsoft, Yahoo, LinkedIn nebo právě Twitter.

V USA vznikne nová protiteroristická skupina, kde budou i technologické firmy
Zdroj: ČT24

„Chceme, aby tyto společnosti byly globálně úspěšné. Potřebujeme jejich pomoc v boji proti teroru,“ řekl agentuře Reuters člen kongresového bezpečnostního výboru Adam Schiff. Skupina bude využívat desítky federálních a místních agentur a jejím úkolem bude účinně zachycovat vzkazy teroristů a znemožňovat zveřejňování videí či jiných jejich propagandistických materiálů v angličtině.

Vytvoření skupiny podle deníku The Washington Post odráží zvyšující se frustraci Bílého domu právě z toho, že dosavadní úsilí nezamezilo Islámskému státu využívat sociální média k verbování nových přívrženců a k vybízení k útokům.

Další novinky ze světa médií přinesl Newsroom ČT24.

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)