Oficiální i falešné – nové twitterové účty uplynulého roku

Twitter, sociální síť, která umožňuje svým uživatelům bezplatně posílat krátké zprávy o maximálně 140 znacích, stále nachází nové příznivce. Na konci října Twitter uvedl, že alespoň jednou za měsíc jeho službu využije zhruba 321 milionů uživatelů. Výhody této komunikace začínají čím dál častěji využívat i známé osobnosti a politici.

Nově se během roku 2015 na rozrůstající se sociální síti se objevil americký prezident Barack Obama, kterého lze najít pod přezdívkou @POTUS. V srpnu své fanoušky pozdravil tweetem z Oválné pracovny Bílého domu a jeho první tweet nasbíral více než 400 tisíc „lajků“ a sdílelo ho více než 280 tisíc uživatelů této sítě. Během roku pak nasbíral přes pět milionů fanoušků, kteří jeho příspěvky pravidelně odebírají.

V září se na Twitter připojil také Edward Snowden (@Snowden), bývalý konzultant amerických špionážních služeb, který se na svém účtu představuje popisem „Pracoval jsem pro vládu. Teď sloužím veřejnosti.“ Už po publikování prvního tweetu, stručné věty: „Teď už mne slyšíte?“ získal během třiceti minut přes 56 tisíc sledujících.

Prvním účtem, který začal sám Snowden sledovat, byl účet Americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA). Jeho 366 příspěvků si od září našlo přes 1,7 milionu sledujících.

Twitter Edwarda Snowdena
Zdroj: Twitter

Čeští ministři vstupují na Twitter

Z relativně nově založených českých účtů lze uvést například ministra obrany ČR Martina Stropnického (@stropnickym), jehož účet sleduje téměř 3,5 tisíce uživatelů. Pozornost na sebe strhl účet premiéra Bohuslava Sobotky (@SlavekSobotka). Na Twitter se připojil 23. března 2015 a do prosince jeho příspěvky začalo sledovat přes 9 tisíc uživatelů.

Jeho účet se ale nevyhnul problémům, když byl těsně před Vánoci napaden hackery, kteří premiérovým jménem uveřejnili několik xenofobních tweetů. Změnili rovněž popisek, který předsedu vlády nazýval vlastizrádcem. Falešné posty se začaly objevovat krátce poté, co premiér napsal příspěvek k odvážení munice z Vrbětic. Mluvčí vlády Martin Ayrer uvedl, že Úřad vlády ČR podá kvůli incidentu trestní oznámení. Sám Sobotka pak napadení účtu označil za důkaz, že svou práci vykonává dobře.

Kvůli rostoucímu počtu nenávistných příspěvků Twitter konkretizoval pravidla pro blokování a rušení účtů, které násilí propagují, nebo jím vyhrožují určitým skupinám.

Není Schwarzenberg jako Schwarzenberg

Pozornost na sebe strhly také účty, které se za oficiální pouze vydávaly. Asi nejvýraznějším falešným účtem se stal profil Miloslava Ransdorfa. Správce účtu se v několika příspěvcích vyjádřil ke kauze Ransdorfova zadržení ve Švýcarsku a odpovídal i na tweety ostatních uživatelů. Příspěvek, kde Ransdorf označil své zadržení o snahu zdiskreditovat svou osobu, převzalo a citovalo hned několik českých médií. Později se na tomto profilu objevila zpráva, že se jedná o falešný účet. Prohlášení rovněž doprovázela věta o důležitosti ověřování informací.

Falešný Ransdorf na Twitteru
Zdroj: Twitter

Svých falešných účtů se, kromě notoricky známých a déle existujících profilů Karla Schwarzenberga (@schwarzenbergk) nebo kardinála Miroslava Vlka (@kardinalvlk), nově dočkali také Jiří Ovčáček (@ovcacek_jiri), Martin Konvička (@MartinKonvicka) nebo ministr financí Andrej Babiš (@PanAndrejBabis). Na svých profilech ovšem nijak nezastírají, že jde pouze o parodii a nikoliv vážně míněné příspěvky.

Za povšimnutí rovněž stojí od roku 2014 existující česká verze twitterového účtu Jeho Svatosti Papeže Františka (@cz_pontifex) a netradiční, zábavnou formou vedený účet ministerstva kultury (@MinKultury).

Vydáno pod