Za reportáž vězení. Za mřížemi jsou dvě stovky novinářů

Celkem 199 uvězněných žurnalistů – i takový byl podle Výboru na ochranu novinářů (Committee to Protect Journalists) rok 2015. Nejčastějším důvodem jsou údajně protistátní reportáže. Mezi uvězněnými žurnalisty pak jasně převažují ti, kteří pracují pro zpravodajské weby.

Online reportérů je z celkového množství uvězněných novinářů více než polovina – 109. Pro tisk pak pracuje 83 žurnalistů a pro rádio a televizi shodně po 14 novinářích. Pokud to ale sečteme, tak zjistíme, že je to víc než oněch 199. Je to dané tím, že někteří z nich například pracují jak pro web, tak pro klasické noviny.

Zdaleka nejvíce vězněných novinářů je v Číně, kterou následuje Egypt. A právě zhoršení situace v Egyptě vyvolává obavy. Ještě loni tam bylo ve vězení 12 novinářů, letos už 23. Přitom v roce 2012 neseděl v egyptském vězení žádný žurnalista.

Počet vězněných novinářů v roce 2015
Zdroj: Committee to Protect Journalists

Mezinárodní pozornost upoutalo na konci listopadu uvěznění tamního komentátora Ismaila Alexandraniho. Novinář věděl, že mu zejména za kritické články o postupu egyptské armády proti islamistickým milicím, hrozí trest. Posledních několik měsíců se proto pohyboval mimo zemi. Do Egypta se ale musel vrátit kvůli závažným rodinným záležitostem, přímo na letišti na něj ale čekala policie.

Twitter uvězněného novináře Ismaila Alexandraniho
Zdroj: Twitter

Po několikahodinovém výslechu byl posléze obviněn z podpory a příslušnosti k zakázanému Muslimskému bratrstvu a z úmyslného šíření nepravd.

Turecko se vrací do starých kolejí

Svoboda médií se začíná výrazně zhoršovat také v Turecku, kde bylo letos uvězněno 14 novinářů, což je dvakrát více než loni. Je ale důležité zdůraznit, že právě v roce 2014 propustilo Turecko po velké kritice desítky novinářů – v roce 2013 jich bylo za mřížemi 40.

Letos se ale země více angažovala ve válečném konfliktu v Sýrii, proběhly zde volby a zhoršily se už tak křehké vztahy s Kurdy, upozorňuje Výbor na ochranu novinářů. Následovala tak vlna zatýkání, a to i mezi novináři. Turecko se tak letos vyhouplo mezi vězniteli novinářů na pátou příčku.

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)

Naposledy tamní policie zatkla zkušené novináře z nezávislého deníku Cumhuriyet - Cana Dündara and Erdema Güla. Obvinila je ze špionáže a napomáhání teroristické skupině poté, co publikovali reportáž, podle které turecká Národní zpravodajská organizace (MIT) pašuje do Sýrie pod nálepkou „humanitární pomoc“ zbraně.

Čtvrtina všech vězněných novinářů je ale v Číně. Mezi nimi i reportér ekonomického časopisu Caijing Wang Xiaolu. Ten si na konci srpna vyslechl obvinění z toho, že vědomě šířil nepravdivé informace o obchodování s cennými papíry. Novinář se později objevil ve státní televizi, kde prohlásil, že lituje toho, co napsal a že žádá o shovívavost. Podle Výboru na ochranu novinářů jsou ale tato televizní přiznání v Číně v případě žurnalistů píšících o citlivých záležitostech poměrně častá.

Smrt za svobodu slova

Výbor vedle vězněných novinářů zveřejnil ještě jednu otřesnější statistiku – v roce 2015 bylo zabito nejméně 69 novinářů. A to jsou pouze případy, kde byl potvrzený motiv, u dalších 24 potvrzen nebyl. Nejvíce novinářů zemřelo v Sýrii, Francii a Brazílii.

Nejvíce zavražděných novinářů bylo v Sýrii
Zdroj: Committee to Protect Journalists

Vysoké číslo ve Francii je dáno útokem na redakci časopisu Charlie Hebdo letos v lednu. Teroristé tehdy zabili osm novinářů. Další francouzský novinář pak zemřel 13. listopadu v pařížském klubu Bataclan, kde rovněž zaútočili islamističtí teroristé.

V případě Sýrie pak jde zejména o tamní válečný konflikt. Minulý týden byl v Sýrii zavražděn další novinář, který už ve statistice není. Šlo o Ahmeda Mohameda al-Mousu, který přitom ještě před měsícem společně se svými kolegy z aktivistického uskupení Raqqa is Being Slaughtered Silently převzal mezinárodní cenu za svobodu tisku (International Press Freedom Awards).

Raqqa is Being Slaughtered Silently (Rakká byla tiše odvedena na porážku) byla založena v dubnu 2014 skupinou 17 aktivistických novinářů, kteří se rozhodli informovat o aktuálním dění kolem Islámského státu poté, co tato militantní skupina dobyla severosyrské město Rakká a prohlásila ho za hlavní město chalífátu.

Tato skupina novinářů je jedním z mála spolehlivých a nezávislých zdrojů zpráv z území ovládané Islámským státem. Ahmed Mohamed al-Mousa už je třetím novinářem z Raqqa is Being Slaughtered Silently, který byl zavražděn. Od roku 1992 bylo v Sýrii zabito nejméně 92 novinářů.