Události v novém kabátě? Nikoli, úplně nový nezaměnitelný pořad

Praha – Hlavní zpravodajská relace Události v nové podobě, která na ČT1 a ČT24 startuje 1. dubna, což není apríl, bude modernější, pestřejší a bude v ní více času na hlubší pohled na vybraná témata. Ta budou vycházet z denních událostí, ale i z vlastních redakčních zdrojů, od redaktorů z týmu Událostí. V Událostech nebude nic chybět a divák tam najde i spoustu informací, které jinde k vidění nejsou, slibuje šéfredaktor zpravodajství ČT Petr Mrzena. Filozofii relace doplní nové studio, písmo, logo, grafický styl upoutávek, ale také oblečení a líčení moderátorů. A proč tolik změn? Padesátiminutové Události by měly být skutečným hlavním zpravodajským pořadem České televize, nezaměnitelné s denním vysíláním zpravodajské ČT24 ani s žádným jiným zpravodajským pořadem v ČR.

První relaci uvede Marcela Augustová. Ve studiu bude i Jakub Železný jako moderátor-reportér. V Brankách se pak objeví Barbora Černošková.

„Jasné a spolehlivé Události“ zní slogan, který je bude provázet. Jde o největší komplexní změnu od roku 1998.

Samotná dramaturgie znemožňuje přímé srovnání s ostatními zpravodajskými relacemi. Proto také sledovanost jako taková nebude hlavním kriteriem úspěšnosti projektu. „Čísla budou sice signifikantní, nicméně hlavní bude spokojenost diváků,“ uvedl ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal. „Události jsou zprávy, které sleduje životně aktivní publikum, publikum vzdělanější. Kdybychom zjistili, že sice počet diváků zůstává stejný, ale tito lidé odcházejí, to by byl pro nás špatný signál. To je pro nás kritérium úspěšnosti,“ doplnil v rozhovoru pro portál ČT24 Šámal. 

„Chceme dělat zprávy, které diváka osloví, zaujmou ho a budou pro něj užitečné. Věřím, že máme silný tým, dobrá témata a umíme je kvalitně zpracovat,“ vysvětlil Petr Mrzena, ale zároveň upozornil na to, že měřit se s konkurenčními komerčními kanály zatím nehodlá. „Ve chvíli, kdy jsou zprávy padesátiminutové, tak je měřit s někým, kdo nevyrábí ani polovic, to nejde,“ dodal. 

A jaký bude vztah mezi kontinuálním vysílání a Událostmi? 

Každou relaci Událostí otevře hlavní do hloubky zpracované téma, které divákovi na ploše přibližně pěti minut nabídne podrobnosti a souvislosti. Na jednu relaci by měla připadat i další témata zpracovaná v takové šíři. Vlastní témata, která otevřou Události, pak dále rozeberou komentátoři a hosté ve studiích zpravodajského kanálu, kde bude i nadále dominovat denní agenda. Kontinuální vysílání bude především stavět na živém vysílání, živých vstupech a telefonátech reportérů s tím, že reportážní zpracování, které uvede souvislosti a přinese komplexní přehled o problému, najde divák především právě v Událostech. „Kontinuální vysílání ČT24 musí být i nadále hlavně rychlé a aktuální,“ zdůraznil Mrzena. 

A rozdíl od komerčních stanic…

Nebude to jen délka vysílání, celá relace Události bude vystavěna na tom, co ČT a její zpravodajství charakterizuje – důraz na veřejnoprávní agendu s využitím sítě zahraničních a regionálních zpravodajů, vlastní ekonomické a kulturní redakce. Již dnes jsou pevně dané počty reportáží, které jednotlivé redakce do Událostí pravidelně dodávají. S tím souvisí i čas věnovaný jednotlivým oblastem – a není ho málo: zahraničním zprávám například připadne více než 300 minut měsíčně, regionální tématika bude ve vysílání Událostí až 400 minut za měsíc. Vysílací schéma Událostí zase zaručí, aby divák získal informace ze všech oblastí života rovnoměrně a pravidelně každý den. „Především budeme mít původní reportáže ze zahraničí, z regionů, či exkluzivní zpravodajství z ekonomiky a kultury. To může nabídnout pouze Česká televize, neboť komerční stanice síť zahraničních zpravodajů nemají vůbec, a tu regionální síť, buď nemají vlastní, nebo ji mají velmi omezenou. Navíc jsme jediná televize v zemi, která disponuje samostatnou kulturní a ekonomickou redakcí. A to vše bude v Událostech vidět,“ slibuje Mrzena. 

Události - vizualizace studia
Zdroj: ČT24/ČT

Rozdíl oproti komerčním subjektům bude i v tom, že Události se podle Šámala budou zabývat skutečně důležitými tématy, pravidelné místo v relaci bude mít politické zpravodajství z Prahy i jednotlivých regionů. „Jde o to, jak tato témata zpracovávat,“ vysvětluje ředitel zpravodajství Šámal „strašně nerad vidím odcizené zprávy o lidech v oblecích,“ dodává jedním dechem. V Událostech to má být jinak, přičemž velký důraz bude kladen právě na regionální témata, která sám ředitel zpravodajství nepovažuje za marginální. I tady, ale upozorňuje na zpracování tématu. „Právě špatný způsob zpracování je často to, co může jakékoli téma marginalizovat a na to budeme myslet.“ 

Tým Událostí

Čtveřice nových moderátorů Událostí je již známá. Polovina z nich v Událostech reprezentuje kontinuitu - Marcela Augustová a Jolana Voldánová už Události moderují, a druhá polovina nový pohled - Jakub Železný přechází z Událostí, komentářů a Aneta Savarová zase ze zpráv ČT24, kde není žádným nováčkem, moderovala už v roce 2007 a loni v prosinci se na zpravodajský kanál vrátila. Dvojici moderátorů tak nahradí jen jeden hlavní, kterému bude pomáhat jeden moderátor-reportér.

Nejen moderátoři museli splnit vysoké nároky. Stejně tak reportéři Událostí jsou pod tlakem a musejí odvádět ty nejkvalitnější výkony. Tým Událostí byl sestaven ze zkušených redaktorů ČT24 (12 domácích, pět ekonomických, šest zahraničních, osm regionálních a tři kulturní reportéři). Další reportéři budou pracovat pro neméně důležité kontinuální vysílání ČT24. 

Kromě moderátorů a reportérů, kteří jsou vidět na obrazovce, se dějí i změny v zákulisí. Vedení zpravodajství rozšířilo editorský tým Událostí, v němž začal fungovat i grafický a obrazový editor. Ti dbají na další specifiku televizního vysílání - na efektivní spolupráci s kameramany a grafiky. A výsledkem budou, jak tým Událostí slibuje, kvalitní reportáže, které by diváka zaujaly obrazově a přinesly i podstatná fakta a souvislosti ve srozumitelné, nejlépe grafické podobě. 

Petr Dvořák, generální ředitel ČT

"Kvalitativní a komplexní proměnu Událostí vnímám jako velmi důležitý moment pro Českou televizi. Byl to jeden ze tří klíčových úkolů, které jsem vytyčil v rámci svého kandidátského projektu. Věřím, že nové Události naplní očekávání diváků a nabídnou jim to, co nenajdou v jiných televizích, a hlavní zpravodajství České televize tak naplní své poslání veřejnoprávní instituce." 

Nová zpravodajská relace má být mnohem dynamičtější než dosud, moderátoři se budou proto například pohybovat po studiu či prezentovat jednotlivá témata u virtuálních obrazovek, jichž bude v novém studiu celá řada. Sami moderátoři by se nově měli mnohem více zapojit i do samotné výroby zpráv a přímo tak spolupracovat na vzniku vybraných témat.  

Den D 1. duben

18:57 Události za okamžik a počasí (hlavní headline a předpověď počasí)
19:00 Události – zpravodajská relace
19:50 BBV (Události ze sportu)
19:58 Konec relace 

Samotné zpravodajské Události, které bude uvádět jen jeden moderátor, budou mít ve všední den 48 minut, o víkendu 45 minut a vysílat se budou v HD kvalitě. 

Vydáno pod