Síť Telegram blokuje komunikaci islamistů. Ti využívají šifrovaných zpráv

Kompletně šifrované zprávy, přístupné jen z jednoho zařízení, chráněné PIN kódem a zdarma - to je několik z mnoha výhod komunikační sítě Telegram, kterou si v poslední době oblíbili přiznivci samozvaného Islámského státu.

  • Telegram založili bratři Pavel a Nikolaj Durovovi, ruští programátoři a tvorci populární ruské sítě VKontaktě.  
  • Komunikační síť spravují a financují z Berlína, kam se z Moskvy přestěhovali.
  • Uživatele lákají bezplatným šifrováním obsahu, který mohou rozesílat na neomezený počet mobilních telefonů, tabletů nebo počítačů bez prozrazení.

Specifikem Telegramu jsou dva způsoby posílání zpráv: klasicky a bezpečně. V prvním případě jsou zprávy šifrovány při přenosu a na serveru, kde k nim provozovatel má přístup. Ve druhém se kompletně kódují už na straně klienta a servery je předávají bez možnosti jejich přečtení. Bude-li jejich autor chtít, může při posílání zprávy nastavit i její automatickou sebedestrukci. Do několika vteřin po ní nemusí být ani památky.

Bezpečnostní služby tedy nemají šanci taková data z těchto soukromých konverzací získat, musely by mít prakticky přímý fyzický přístup k danému telefonu nebo počítači. A to přitom jeden uživatel může do zabezpečené konverzace přizvat i dalších 200 členů.

O pařížských útocích přes Telegram

Byl to právě Telegram, kde džihádisté na svém veřejném kanálu oznámili útoky v Paříži a likvidaci ruského letadla nad Sinajem. Na rozdíl od Facebooku nebo Twitteru vedení Telegramu dosud kanály IS neblokovalo a islamisté jeho služby volně využívali. Po událostech 13. listopadu ale zasáhlo.

Podezřelých veřejných kanálů, které šířily propagandu extremistů, správci sítě objevili víc než 160. Konverzace se na nich vedly ve 12 jazycích. Když v úterý jeden z ruských poslanců žádal kontrarozvědku FSB, aby Telegram zakázala, reagoval šéf firmy Pavel Durov podrážděně: „Vláda by měla zakázat slova. Existují důkazy, že je teroristé využívají ke komunikaci.“

Teroristé úspěšně nacházejí další způsoby, jak komunikovat, aby byli v bezpečí a zůstali neodhaleni. Tor Messenger nebo švýcarský kódovaný ProtonMail můžou být dalším příkladem.

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)