První odsouzený pirát v Česku musí nasbírat statisíce zhlédnutí svého příběhu

Tříletá podmínka za škodu softwarovým výrobcům ve výši 5,7 milionu korun – takový je trest pro prvního odsouzeného piráta v Česku. Muž ale není schopen tak vysokou částku uhradit, proto se s poškozenými mimosoudně dohodl na alternativním trestu – musí dosáhnout 200 tisíc zhlédnutí videa se svým „pirátským“ příběhem, informovala o tom aliance softwarových firem BSA.

  • Podle poslední analýzy BSA se v Česku užívá nelegálně 34 procent počítačových programů a roční ztráta výrobců softwaru tak činí 3,6 miliardy korun.
  • Nejčastěji nelegálně kopírovaným softwarem jsou operační systémy, kancelářské, grafické a CAD programy, antivirové programy a počítačové hry.

Třicetiletý Jakub F. sdílel komerční software, a tím způsobil škodu výrobcům. Vstupoval pod přezdívkou na různých fórech, kde nahrával odkazy ke stažení oblíbených komerčních softwarových titulů jako Windows 7 a 8 a dalších chráněných autorských děl, které umísťoval na servery pro sdílení souborů.

Okresní soud v Litoměřicích muže potrestal tříletou podmínkou i propadnutím osobního počítače, externího harddisku a zajištěných DVD médií. Celou způsobenou škodu v rámci mimosoudního vyrovnání ale není schopen uhradit, a proto, aby se vyhnul civilnímu soudu, se s BSA dohodl na alternativním trestu.

Hlaváč: 200 tisíc zhlédnutí je dosažitelné během dvou měsíců (zdroj: ČT24)

Místo milionů video

Zaplatil pouze menší část škody a zbytek vynahradí prací na osvětě spojené s prevencí a riziky softwarového pirátství. Spolupracoval proto na výrobě videa „Příběh mého pirátství“, které propaguje na YouTube. Dosáhnout musí 200 tisíc zhlédnutí. V opačném případě mu hrozí úhrada zbývající výše škody v řádu milionů korun.

Cílem není člověka finančně zruinovat nebo ho dehonestovat. Spíš ukázat, jak to může dopadnout, když se někdo z nevědomosti nebo hlouposti rozhodne, že bude sdílet nelegální software.
Jan Hlaváč
mluvčí BSA

Video je k dispozici ke sdílení na webu mojepiratstvi.cz, Facebooku a YouTube. V profesionálně natočeném klipu hraje přímo Jakub F., a to na základě jím odsouhlaseného scénáře - klip popisuje jeho životní pirátský příběh.