Dočasným ředitelem Českého rozhlasu bude šéf techniky Karel Zýka

Prozatímním šéfem Českého rozhlasu bude ředitel odboru techniky a šéf týmu pro digitalizaci Karel Zýka. Rozhodla o tom Rada Českého rozhlasu. Ve funkci nahradí odcházejícího Petera Duhana. Zýka povede rozhlas tři měsíce do zvolení řádného generálního ředitele ČRo.

Vedle Zýky navrhli radní do volby dočasného ředitele rovněž šéfredaktora ČRo Plus a ředitele Centra Nových médii Alexandra Píchu. Zýka hned v první volbě získal potřebných šest hlasů. Rada se pokoušela dočasného ředitele zvolit už na říjnovém zasedání: tam ale žádný kandidát nezískal dost hlasů. Vedle Zýky tehdy radní vybírali ještě mezi náměstkem pro program a vysílání René Zavoralem a náměstkem pro regionální vysílání Janem Mengerem. 

„Mezi mé úkoly bude patřit zejména uzavření letošního hospodaření, budeme také pokračovat v rozjetých projektech ČRo i v digitalizaci rozhlasového vysílání. Klíčovým tématem pak bude sestavení rozpočtu na rok 2016,“ uvedl Zýka, který se kvůli zahraniční služební cestě zasedání rady nezúčastnil.

Datum a místo narození: 18. května 1967

Vzdělání: absolvoval Fakultu elektrotechnickou Českého vysokého učení technického v Praze (1992)

Současná funkce: ředitel odboru techniky Českého rozhlasu (od září 2014)

Praxe: v letech 1993-97 byl technickým ředitelem Rádia Alfa, poté byl dva roky marketingovým ředitelem mediální společnosti Ringier, v letech 2000 až 2006 pracoval v ČRo jako ředitel úseku komunikace, dalších šest let řídil síť regionálních televizí v TV Prima, v roce 2013 začal opět pracovat v ČRo.

Ostatní: v TV Prima byl mimo jiné zodpovědný za přechod regionů na digitální vysílání DVB-T, v té době byl také členem expertní skupiny ČTÚ, která přechod všech televizí na digitální terestrické vysílání koordinovala. V letech 2013-14 byl výkonným ředitelem Asociace producentů v audiovizi.

Zýka v tiskovém prohlášení zdůraznil, že neplánuje žádné významné zásahy do chodu rozhlasu, který je podle něj v dobré kondici. S přijetím nominace prý souhlasil především proto, aby „pomohl Českému rozhlasu překlenout náročné tříměsíční období na přelomu roku“.

Duhan ve funkci končí v úterý 3. listopadu

Duhan rezignoval zhruba před měsícem ze zdravotních důvodů. Později zmínil rovněž údajný tlak ze strany některých členů Rady ČRo a dozorčí komise. Ve funkci končí v úterý 3. listopadu.

Režie v Českém rozhlasu
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

V poslední době se Duhan stále častěji potýkal s kritikou rady, která jej podezřívá z porušení zákona kvůli zaměstnávání syna Andreje Duhana v ČRo. Radní Duhanovi rovněž zkrátili pololetní odměnu z maximálně možných 480 tisíc korun na 336 tisíc korun kvůli několika porušením kodexu ve vysílání a nedostatkům v předkládaných materiálech.

Řádného ředitele Rada zvolí nejpozději na začátku února

Vedle výběru prozatímního šéfa rada již vyhlásila otevřené výběrové řízení na řádného generálního ředitele. Termín pro podání přihlášek stanovila na 9. prosince. Uchazeči musí předložit projekt na období 2016–2021. Do druhého kola postoupí pět kandidátů, kteří absolvují veřejné slyšení. Volba generálního ředitele se uskuteční nejpozději 3. února 2016.