Češi se vracejí do videopůjčoven, tentokrát on-line

Sledování televize na základě svého vlastního výběru pořadů z on-line videotéky. To je způsob zábavy, který si stále častěji volí český divák. V posledních letech totiž roste popularita internetových videoték, jako jsou VOYO či iVysílání České televize. Divák tak má volnou ruku v tom, kdy, jak a na co se bude v televizi dívat; do Česka navíc míří světová služba Netflix.

Zmizí tak za pár let televize v té podobě, jak jsme ji doposud znali? Podle producenta Kryštofa Šafera se toho bát nemusíme. „Existují totiž ještě lidé, kteří z nějakého důvodu nemají ambici si sami utvářet televizní program. Jednoduše tak přijímají to, co jim nabízí tradiční kanály,“ řekl v rámci své přednášky na Czech Internet Forum, které ve středu na Vinohradech hostilo odborníky z řad internetu a marketingu.

Netflix míří do Česka

Do Česka přitom vedle zavedených služeb míří i Netflix, internetová videopůjčovna, která působí již ve více než 50 zemích světa a loni zahájila provoz i v sousedním Německu. Editoři Netflixu mají jednu velkou výhodu v tom, že nemusí přemýšlet o tom, na jakou cílovou skupinu diváků se zaměřit. Svou obrovskou nabídkou prostě zasáhnou všechny. Na rozdíl od Amazonu, který rovněž poskytuje videotéku, tak nemusí vyhazovat peníze za průzkum trhu (např. jaké další zboží si na jejich serveru zákazníci objednávají), aby si zajistili odběr.

Ve Spojených státech nebo v Británii Netflix ještě vedle zahraničních seriálů a vlastní produkce nabízí i reprízy tamějších pořadů. Divák tak může ocenit větší výběr, ovšem pro filmaře a producenty to znamená těžší konkurenční boj. Podle producenta Kryštofa Šafera by se ale rostoucí konkurence mohla stát motorem ke zkvalitnění české seriálové produkce.

Rozvoj televizních videoték může do českého prostředí přinést i další nové trendy. Nejenže si český divák bude moci tvořit televizní program sám, možná se dokonce naučí za stahování filmového obsahu i platit. Pirátství je zde totiž stále velkým problémem.

Roli v budoucnosti televize ale hraje i reklamní průmysl, který je s vysíláním komerčních televizí pevně spjat. Reklamní agentury v televizi stále vidí potenciál, výnosy z reklamy nadále tvoří značnou část příjmu soukromých televizních kanálů. Konec tradičních programových schémat proto v dohledné době nenastane.

Televize se stala společníkem

Televize svého času sloužila jako nejlevnější forma zábavy, což vneslo do společnosti naprosto nový trend. Stále větší počet lidí se ale před ní přestává rituálně scházet a věnovat jí veškerou pozornost. Díky novým technologiím a informačním zdrojům dnešní diváci mohou zároveň sledovat krátká videa na tabletu, sdílet obsah na chytrém telefonu a podobně.

„Televize se dnes stává spíše společníkem při běžných domácích činnostech, jako je třeba žehlení,“ říká Kryštof Šafer. V reakci na tuto novou skutečnost tak přišla společnost Deloite Digital Democracy s výzkumem monitorující činnosti, které lidi vykonávají při sledování televize.

Výzkum přinesl zajímavá zjištění. Nejčastější činností při sledování televize je surfování po internetu. Internet má vedle televize zapnutý 32 procent diváků, 28 procent si při tom stihne přečíst nebo napsat e-mail. Šestadvacet procent dotázaných stihne sledovat sociální sítě. Nejčastěji se těmto činnostem věnují mladší lidé do jednatřiceti let. Lidé starší šedesáti osmi let naopak nejčastěji věnují svou pozornost výhradně televiznímu vysílání.