Déčko má novou hru pro děti. Jako supertajní agenti zasahují po celém světě

Webový portál dětského kanálu České televize odstartoval nový vzdělávací projekt. Agentská hra zábavnou formou ukazuje, jaké problémy musí lidstvo řešit. Co například dělat, aby odpadky nezaplavily Zemi, proč je důležité pečovat o cenná malířská díla nebo jak chránit ohrožené živočišné druhy. Průvodkyní hry je agentka Victory v podání Jitky Ježkové.

Hra je postavená na příběhu supertajné organizace DIV (Duhový institut věd), která pod vedením Victory pomáhá řešit a rozhodovat zásadní společenské otázky. „Všechny problémy, které budou děti řešit, jsou sice smyšlené, ale mají reálný základ. A jelikož Victory již na všechny úkoly sama nestačí, hledá pomoc u dětí,“ popisuje novou vzdělávací hru vedoucí dětského portálu ČT :D Štěpánka Sunková.

DIV spoléhá na malé a mladé agenty

Typickými agenty DIVu jsou děti od 6 do 12 let. Ke zvládání úkolů potřebují znalosti, které se kryjí s učivem prvního stupně základní školy. Hra proto funguje jako zábavná cesta ke vzdělání i jako audiovizuální doplněk pro školní výuku. „Splňuje i všechny podmínky bezpečného webu, takže se rodiče o své děti rozhodně nemusí bát,“ dodává Sunková.

DIV hledá dětské agenty pro tajnou misi (zdroj: ČT24)

Děti plní na mapě světa nejrůznější úkoly. DIV chce ale mít v týmech nejlepší z nejlepších, své dětské agenty proto vede k neustálému zlepšování se. Než každému nový úkol svěří, nechá ho projít specializovaným „výcvikem“, aby byl na řešení daného problému dostatečně připravený.

Každá mise proto vyžaduje přípravu: na webu zhlédnout vzdělávací videa, projít hrou, zodpovědět znalostní kvíz. Děti poté získávají patřičnou odbornost, na kterou je daná mise navázaná. Pro řešení mise o blackoutu musí například získat odbornost Elektřina, Životní prostředí a Energie. Správné řešení mise ale nemusí být jen jedno.

Nová vzdělávací hra Déčka DIV
Zdroj: Česká televize

Hra zahrnuje několikaminutová videa pokrývající oblasti vědy, techniky, umění, přírody, dějin, společnosti či lidského těla a sportu. Za splněné mise děti získávají virtuální odměny, které jim zdobí uživatelský-agentský profil podobně jako medaile nebo diplomy. Plněním úkolů na interaktivní mapě pomáhají chránit svět, střeží ho před katastrofami a činí ho lepším místem k životu.

Chytré televize nabídnou dětskou videoencyklopedii

Naprostou novinkou projektu je pak možnost propojit hru s chytrými televizory HbbTV. „Stanou se domácí dětskou videoencyklopedií pro plnění vzdělávacích aktivit ve hře samotné. Přistup k videoencyklopedii DIVu je ale samozřejmě k dispozici i na webových stránkách Déčka,“ dodává výkonný ředitel nových médií Pavel Kohout.

Déčko spustilo novou hru pro děti (zdroj: ČT24)
Vydáno pod