Radním ČT byl zvolen Šarapatka, bývalý šéf premiérských kabinetů

Novým členem Rady České televize (ČT) se stal publicista a novinář Zdeněk Šarapatka. Dříve vedl premiérské kabinety Miloše Zemana a Stanislava Grosse. Poslanci mu v tajné volbě dali přednost před bývalým kanoistou Martinem Doktorem a geologem Václavem Cílkem. Patnáctičlenná rada veřejnoprávní televize je tak kompletní, čtyři volná místa obsadila sněmovna už na jaře.

Kromě sportovního ředitele olympijského výboru Martina Doktora byl Šarapatkovým protikandidátem také geolog Václav Cílek. Ze 155 odevzdaných hlasů ale dostal jen deset, Doktor 44 a Šarapatka 93 hlasů.

Patnáctičlenná Rada České televize je orgánem, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje právo kontrolovat činnost ČT. Do její působnosti patří například právo jmenovat a odvolávat generálního ředitele a na jeho návrh ředitele televizních studií, schvalovat rozpočet a závěrečný účet a kontrolovat plnění rozpočtu ČT. Členové Rady jsou voleni na šest let, každé dva roky je volena třetina členů.

Poslanci také do Kontrolní rady Grantové agentury zvolili profesora Stanislava Labíka a docentku Věru Kalvodovou. V této radě tak zůstává jedno místo neobsazené.

Neúspěšná byla volba Kontrolní rady Technologické agentury. Poslanci do ní nezvolili ani profesora Václava Havlíčka, ani profesora Ivana Ohlídala, svého bývalého kolegu z ČSSD. Oba ale budou mít šanci ještě ve druhém kole volby. V této radě je třeba obsadit právě dvě místa.