Generace Y: Mobil nedá z ruky a online je prakticky bez přestání

Události: Na internetu tráví čas stále víc Čechů (zdroj: ČT24)

Na internetu tráví čas stále víc Čechů. Většina dospělých téměř každý den, zbytek alespoň několikrát za měsíc. Mladí mezi patnácti a pětatřiceti lety jsou pak připojeni k síti prakticky neustále. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK.

Ukázkový člen Generace Y vezme telefon do ruky hned po probuzení a online pak zůstává bez přestání až do večera. „Je fajn občas vypnout, ale myslím si, že všichni z mé generace vypínají jenom proto, aby mohli napsat na Instagram a Facebook, že to udělali a doprovodit to spoustou fotek,“ podotýká marketingová ředitelka e-shopu s módou Pavlína Luženská.

Internet ji stejně jako tisíce lidí v tuzemsku navíc i živí. V roce 1995, kdy se v Praze otevřela i první internetová kavárna, k němu přitom mělo přístup jen 140 až 160 tisíc lidí. Dnes už potřebuje internetovou kavárnu jen málokdo. Stačí přijít do běžné s vlastním notebookem nebo chytrým telefonem a připojit se na wi-fi.

Přístup k internetu má 7 milionů Čechů

Internet už ale mají lidé často přímo v telefonu a většina také doma. Česko v tomto ohledu patří mezi státy s nejlepší dostupností a rychlostí internetu v Evropě. Přístup k němu má skoro sedm milionů lidí. Na chytrém telefonu víc než polovina. Prakticky denně jsou online i tři z pěti dospělých starších 35 let.

Být neustále online má i ale své nevýhody. Firmy díky telefonům přesně znají denní režim uživatelů. Ví, kdy vstávají, co četli nebo jaká videa sledovali. Společnosti ovšem ubezpečují, že data jsou anonymní, a že díky nim jen lépe cílí reklamu a vylepšují služby.