Nenávistných komentářů proti uprchlíkům přibývá, od veřejnosti i politiků

Nenávist a xenofobní komentáře se na internetu množí každou minutou. Jsou v diskuzích téměř pod každým zpravodajským článkem, ale i na sociálních sítích. Velkou vlnu takových reakcí zvedla nešťastná událost z minulého týdne, kdy policie našla 71 mrtvých uprchlíků v kamionu na rakouské dálnici. „Čím víc mrtvejch islamistů, tím líp. Obnovit plynové komory a bude klid. Hitler to dělal skvěle,“ napsal Michal P. na Facebook. Jeho komentářem už se zabývá policie.

Jsou to ale i politici, kteří smrt běženců schvalují. Například lidovec Daniel Kalenda kvůli svým výrokům na adresu mrtvých běženců rezignoval na funkce ve straně. „Bože, 71 mrtvejch na dálnici v Rakousku…. A máme brečet? Prej jim došel vzduch hned, co se zavřely dveře. A co má bejt?“ okomentoval událost na facebookovém profilu.

Celostátní výbor ho později z partaje vyloučil. Kalenda se teď cítí podle vlastních slov jako mistr Jan Hus - nešikovně prý vyjádřil názor většiny občanů republiky, smrt neschvaloval, jen nad ní nevyjádřil lítost.

Komentář Kalendy
Zdroj: Facebook

Za komentář na Facebooku podmínka

Za to, co člověk napíše na socální sítě, může být i trestán. Něco o tom ví Michal Kesudis, který od Obvodního soudu pro Prahu 6 odešel s roční podmínkou. Loni v červenci na svém facebookovém profilu vyjádřil svůj názor ke smrti čtyř českých vojáků, které v Afghánistánu zabil sebevražedný atentátník. „Tak jsem někde četl, že se osamocenému afghánskému vlastíkovi na jízdním kole podařilo odvařit čtyři naše žoldáky. Přijel k nim a jen, co ho spatřili, šli s….t, totálně na odpis. To, co se jim stalo, si po čertech zasloužili. Jsem vděčný, že nás těch šmejdů zbavili. Čeští žoldáci patří s těmi americkými k těm nejz….ším.“

Sedmatřicetiletý Kesudis uznal, že své výjádření přehnal, za obsahem si ale stojí. Členství v KSČM má kvůli kauze pozastavené.

obrázek
Zdroj: ČT24

Občas se to stává i zpravodajským serverům, že tak trochu přestřelí. Před několika dny přišel server Týden.cz s neobvyklou anketní otázkou: „Kdyby vstal z mrtvých Hitler a slíbil, že Evropu běženců zbaví, volili byste ho?“ Redakce později příspěvek z internetu stáhla. Podle šéfredaktora šlo o iniciativu redaktora, který obešel editoriální kontrolu. 

„Myslím si, že by tato anketa přes standardní procesy neprošla. Autor to tam publikoval bez komunikace se svým editorem, který by to asi zastavil. On to opravdu myslel v dobré víře - chtěl ilustrovat, jak se česká společnost začíná vyhraňovat,“ uvedl šéfredaktor Týdne Daniel Köppl.

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)