Otázky Václava Moravce v "novém". Vysílat se budou ze Žižkovské věže

Diskusně-analytický pořad České televize Otázky Václava Moravce mění místo natáčení. První vydání z vyhlídky televizního vysílače v Praze na Žižkově se odehraje v neděli 30. srpna a přinese několik novinek.

Změna místa natáčení OVM souvisí s celkovou proměnou pořadu. Ve virtuálním studiu Otázek na Kavčích horách se vystřídalo přes 3000 hostů a vzniklo téměř 600 dílů pořadu.

„Otázky Václava Moravce se z virtuálního studia v takřka nezměněné podobě vysílaly posledních deset let. Technologicky tak již toto prostředí neodpovídalo vysokým nárokům na výrobu moderních publicistických formátů. Vysílání z exteriéru se v tuto chvíli ukázalo být nejlepší variantou, která je v souladu se současnými trendy a zároveň se autorskému týmu osvědčila při realizaci pořadu Fokus Václava Moravce,“ uvedla vedoucí dramaturgyně Otázek Václava Moravce Hana Andělová.

Otázky Václava Moravce v Žižkovské věži
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Do doby než studio projde nutnou modernizací, se pořad přesune do jedné z dominant hlavního města, do Žižkovské věže. Dramaturgie a režie pořadu při obhlídkách výškových budov v Praze vybrala tuto variantu jako nejzajímavější z hlediska snímání pražského panoramatu. Tento krok je i logický - účel věže přímo souvisí s televizním vysíláním. Také technologické zajištění každotýdenního přímého přenosu je z tohoto místa snazší než z jiného exteriéru.

„Žižkovský vysílač se navíc se svým funkčním zázemím, i symbolicky jako nejvyšší bod hlavního města, ukázal být dobrým řešením. Se změnou lokality pak souvisí i úpravy vnitřní struktury pořadu,“ vysvětluje změny Andělová.

Základem pořadu i nadále zůstanou duely na politická a odborná témata. Vedle nich ale v Otázkách přibydou i pravidelné reportáže z terénu, které vždy předznamenají hlavní téma dílu. Točit je bude přímo moderátor. „Stejně jako je tomu už nyní během příprav Fokusu, se i v Otázkách vrátím k reportážní práci, u které jsem začínal,“ říká moderátor Václav Moravec.

Další novinkou je vysílání série reportáží a rozhovorů s názvem Akta OVM, v níž budou autoři s využitím archivů České televize připomínat agendu, které se v denním zpravodajství nedostává takové pozornosti. Diváci se dočkají například tématům věnujícím se zákonu o zveřejňování smluv nebo financování politických stran. Hostem historicky prvního vydání rubriky Akta OVM bude český politik a právník Jeroným Tejc.

Žižkovská věž měří 216 metrů a je nejvyšší stavbou a nejvyšší vyhlídkovou plošinou v České republice. V roce 2009 byla zvolena druhou nejošklivější stavbou světa.

Události: Otázky Václava Moravce v novém (zdroj: ČT24)

Otázky Václava Moravce uvádí moderátor Václav Moravec od 1. ledna 2004 a pořad dlouhodobě patří k nejsledovanějším formátům ČT24. Česká televize jej bude divákům i v nové podobě nabízet tradičně na kanálech ČT1 a ČT24 pravidelně v neděli od 12 hodin.