Borovského Novinářskou cenu získal Mitrofanov, křepelku Daniel Stach

Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2014 získal komentátor Práva Alexandr Mitrofanov. Odborná porota v čele s Martinou Riebauerovou jej ocenila za trvale vysoký standard komentářů k domácímu politickému dění a za osobitý pohled na události na Ukrajině a v Rusku. Novinářskou křepelku pro mladé žurnalisty si vysloužil moderátor České televize Daniel Stach.

Novinářské ceny uděluje správní rada Nadace Český literární fond na návrh odborné poroty, v níž vedle Riebauerové letos zasedli Jan Bumba, Daniela Drtinová, Jan Šmíd, Jiří Pehe, Michal Komárek, Lukáš Jelínek, Libor Dvořák a Jaroslav Spurný. Hlavní novinářskou cenu nadace dotuje finanční odměnou ve výši 50 000 korun. Letos se cena uděluje pošestnácté, od roku 2000 ji nadace předává v Havlíčkově Brodě.

S Novinářskými křepelkami pro mladé žurnalisty do 33 let, které předává město Havlíčkův Brod a Kraj Vysočina, je spojena symbolická částka 3333 korun. Daniela Stacha ocenila porota za rozhled a fundované vedení rozhovorů z oblasti vědy a současné civilizace v Hyde Parku Civilizace na ČT24.

Hyde Park Civilizace se vysílá na ČT24 každou sobotu ve 20 hodin. Na svém kontě má už více než stovku dílů. Podívejte se do archivu. Samotného Daniela Stacha prý nejvíc zasáhl rozhovor s ruskou disidentkou Natalií Gorbaněvskou. „Její síla osobnosti pro mě byla neuvěřitelná,“ prohlásil moderátor.

Daniel Stach kromě Hyde Parku Civilizace moderuje na ČT24 také ranní zpravodajský proud Studio 6. Letos v dubnu získal cenu TýTý v kategorii Objev roku.

Cenu 3333 korun považuje za symbolickou, protože nejužší tým jednoho vysílání Hyde Parku Civilizace tvoří právě tři lidé - kromě moderátora ještě editorka a dramaturgyně v jedné osobě a redaktor či redaktorka. „Ale řada dalších, bez kterých by Hyde Park civilizace nebylo možné připravit, chybí. Nesmíme zapomenout na pomoc s komunikací na Facebooku a tříděním otázek během vysílání, pamatujte na režiséry, střihače, kameramany, produkční, zvukaře, kostymérky, maskérky a hlavně: na naše diváky,“ říká Stach.

Odměnu spojenou s oceněním se rozhodl zdesetinásobit a darovat - 33 333 korun pošle účet Klubu nemocných cystickou fibrózou.

Držitelem Novinářské křepelky se stal kromě Stacha také Tomáš Brolík z časopisu Respekt. Podle Heleny Hájkové z Nadace Český literární fond oslovil porotu zasvěcenými reportážemi z Ukrajiny, které nepostrádají velmi vypovídající obrazy a neobvyklou šířku záběru témat.

Letos potřetí udělila porota také Cenu Opus Vitae, tentokrát komentátorovi Českého rozhlasu Petru Nováčkovi. Porota uznala zejména to, že po celé čtvrtstoletí od listopadu 1989 výstižně, břitce, avšak přitom vždy noblesně a se smyslem pro historický přesah glosuje nejdůležitější události nejnovějších českých dějin.