Kouzlo a svéráz lidoveckých lídrů online

Praha - Jsou nejmenší vládní stranou, ve využívání sociálních sítí ale čelní představitelé lidovců v čele s předsedou Pavlem Bělobrádlem či prvním místopředsedou Marianem Jurečkou patří mezi nejpilnější. V online prostoru upozorňují nejen na aktuální program vlády či sněmovny, témata tradiční lidovecké „agendy“ nebo svá vystoupení v médiích, ale nebojí se ani velmi uvolněných a neformálních glos.

Četnost twitterových propojení KDU-ČSL
Zdroj: ČT24/Twitter

Velmi aktivní byli lidovečtí lídři – v čele s Bělobrádkem – na Twitteru hlavně v době dvou velkých podzimních voleb v letech 2013 (sněmovní) a 2014 (krajské a senátní). Sám Bělobrádek má na české poměry poměrně slušný počet více než pěti tisíc sledujících fanoušků na Twitteru, vládní představitele ale v tomto ohledu výrazně převyšuje šéf hnutí ANO Andrej Babiš s téměř 130 tisíci podporovateli.

Pavel Bělobrádek a propojenost ostatních twitterových účtů
Zdroj: ČT24/Twitter

Právě Andrej Babiš je v podání lidoveckých špiček častým terčem konfrontačních vzkazů. Nejen vzájemné koaliční napadání, ale i ostrá výměna názorů s opozicí doprovázela v posledních dnech jednání o pokračujícím daňovém zvýhodnění biopaliv. Politický boj se znovu přelil v osobní útoky včetně nařčení z nebývalého střetu zájmu, lží či údajné podnapilosti.

I když v hlavní roli vzájemných slovních ataků byli v uplynulém týdnu Andrej Babiš (ANO) a Miroslav Kalousek (TOP 09), do břitké diskuze se na sítích neváhali zapojit ani lidovci. „Odmítám, aby pod vlivem alkoholu dělal (Kalousek) zpravodaje jakéhokoliv zákona. Táhne to z něj fakt fest,“ napsal Jurečka ve středu na svůj Twitter. Bělobrádek se naopak opřel do druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka, který tvrdil, že na jeho stranu zbytek koalice činil nátlak  při hlasování o biopalivech. Faltýnek se za tato slova později omluvil.

Vzkaz Pavla Bělobrádka koaličnímu partnerovi
Zdroj: ČT24/Twitter

Marian Jurečka, jakožto ministr zemědělství, vzbudil velkou pozornost s tweetem, kde kritizoval „připodělanost“ části české společnosti, která se obávala dopadu ruských sankcí na český trh. Rusko tehdy rozhodlo o zákazu dovozu většiny potravin a zemědělských výrobků z EU a Spojených států.

Jurečkův příspěvek na Twitteru
Zdroj: ČT24/Twitter