ČT24 vysílá už deset let a narozeniny slaví i web

Praha – Dnes je to přesně deset let, kdy Bohumil Klepetko ve zprávách v jednu hodinu po poledni poprvé přivítal diváky ČT24. Za tu dobu se stanice vypracovala na nejsledovanější ryze zpravodajskou stanici v Evropě, kterou si týdně pustí čtyři miliony lidí. A narozeniny slaví s Čtyřiadvacítkou i její web ČT24.cz, který byl spuštěn ve stejný okamžik jako televizní kanál.

ČT24 slaví desáté narozeniny (zdroj: ČT24)

„Když jsme začínali, nebylo ani studio, ani lidi, ani struktura, vše jsme museli vytvořit. S Michalem Kubalem, nynějším zástupcem šéfredaktora zpravodajství, jsme vybrali několik veřejnoprávních zpravodajských kanálů po Evropě, ze kterých jsme čerpali inspiraci, a od ledna 2004 jsme začali vše stavět a prakticky zkoušet,“ vzpomíná na začátky vysílání nynější ředitel Zpravodajství Zdeněk Šámal. „První schéma budoucího vysílání Čtyřiadvacítky jsme napsali na rub papíru potištěného nějakým bodovým scénářem po večeři v jedné restauraci ve Stockholmu,“ doplňuje Michal Kubal.

  • "Během standardního vysílání, které mohl vidět divák na své obrazovce, jsme v nově vzniklém studiu a režii vysílali do zdi. Ale vysílali jsme 1:1, to znamená, že jsme vysílali opravdu těch 18 hodin, což nemohl vůbec nikdo vidět, a snažili jsme se nezastavovat to vysílání a jet, jako bychom jeli v reálném čase. Ale mezitím z jiné režie někdo vysílal pro skutečné diváky," vzpomíná šéfrežisér Marek Straka.

První čtyři měsíce vysílala ČT24 v osmnáctihodinovém režimu, plný provoz začal 5. září. Mezi její nejsledovanější pořady patří tradičně speciály věnované významným domácím i zahraničním událostem, kterých za deset let odvysílala už přes pět tisíc. „Právě ve chvílích, kdy se u nás či ve světě děje něco skutečně závažného, se ČT24 stává pro většinu diváků základním zdrojem informací. Pětihodinové mimořádné vysílání k prvním prezidentským volbám například sledovalo na Čtyřiadvacítce více než jeden milion lidí, povodňové zpravodajství v roce 2013 zasáhlo přes dva a půl milionu diváků. Tato čísla sama o sobě nejsou důležitá, ukazují ale, že veřejnoprávní zpravodajství plní svoji celospolečenskou roli dobře a že neztrácí svůj náskok ani v době rychlého technologického a mediálního vývoje. Dnes je vysílání plně propojeno s webovým zpravodajstvím a sociálními sítěmi, využíváme virtuální studia, dotykové obrazovky. Jsme schopni připojit se z přímého přenosu přes Skype nebo 4G sítě. Rychlost, flexibilita a důvěryhodnost informací jsou dnes podle mě jedny z největších předností ČT24,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Ke zpravodajské ČT24 patří i její moderátorské tváře včetně těch skalních, ke kterým bezesporu patří Marcela Augustová, Bohumil Klepetko, Jakub Železný a Václav Moravec. I takto si je určitě pamatujete:

Moderátoři během 10 let ČT24 (zdroj: ČT24)

Jedním z jeho pilířů je vlastní síť zahraničních zpravodajů. Připomeňme si zpravodajské tváře ČT:

Nedílnou součástí ČT24 jsou i její zahraniční zpravodajové (zdroj: ČT24)

Web ČT24.cz je tu stejně dlouho jako stanice

Ve stejný okamžik, kdy byl spuštěn kanál ČT24, začal fungovat i web ČT24.cz. Portál byl totiž už od samého počátku tvořen jako internetové stránky zpravodajské stanice. A navíc nový kanál České televize vysílal digitálně a v roce 2005 neměl digitální pokrytí skoro nikdo. Většina lidí tak ČT24 nenaladila na své televizi a právě proto bylo nedílnou součástí webu už od úplného začátku živé vysílání – diváci tak často sledovali zpravodajství České televize právě skrze stránky ČT24.cz.

Redaktoři zpočátku pracovali s redakčním systémem, který jim poskytla Česká tisková kancelář. Šlo tedy v podstatě o agenturní zpravodajství kombinované s tím, co vysílala televizní ČT24. A v tom je největší rozdíl oproti jiným zpravodajským serverům – na portálu ČT24.cz je ke všem důležitým zprávám vždy video. Vlastní autonomní redakční systém, na kterém se podílela samotná redakce a internetové oddělení ČT, se pak rozjel o tři roky později, kdy tak vznikl plnohodnotný zpravodajský web.

Podle průzkumu agentury Mediaresearch mezi zpravodajskými weby v ČR se portál ČT24 umísťuje v hodnocení důvěryhodnosti vždy na čelných pozicích. Poslední tři roky dokonce vždy na prvním místě. Nutno ale dodat, že portálu zvedá do značné míry kredit dobrá pověst stanice ČT24. S tím souvisí i to, co web Čtyřiadvacítky odlišuje od jiných zpravodajských serverů – už zmiňovaná videa u všech důležitých článků nebo široké regionální pokrytí.

Vedle toho lidé na portálu najdou i velké množství on-line živých přenosů, které web vysílá už od roku 2009. Jsou to různé přednášky, odborné konference, hospodářské i kulturní události. Dlouhodobě také spolupracuje s Univerzitou Karlovou.

Podívejte se do našeho archivu on-line přenosů

Mění se divák a s ním i zprávy

Za deset let fungování webu se začal velmi rychle měnit celkový přístup diváků a čtenářů. Všechno mají v mobilu nebo tabletu a zprávy sledují doslova za pochodu skrze různé aplikace. Nebo ani na zpravodajské severy nechodí a zdrojem zpráv je pro ně Facebook nebo Twitter. A právě s příchodem sociálních sítí se změnilo i to, že zpravodajství už není tvořeno výlučně novináři, ale podílejí se na něm i samotní diváci a čtenáři.

Naše články tak často obsahují různé tweety, a to nejenom politiků, ale i lidí, kteří o nějaké události informují z bezprostřední blízkosti. A čtenáři informace často doplňují i těmi nejaktuálnějšími fotkami. Jako třeba případě, kdy na Facebook Čtyřiadvacítky přišla řada fotografií ilustrujících situaci v Uherském Brodě po střelbě v místní restauraci.

Vydáno pod