Reportéři ČT nemají konkurenci, uznala porota Novinářské ceny

V kategorii audiovizuální žurnalistiky si Novinářskou cenu za nejlepší analyticko-investigativní příspěvek odnese někdo z týmu Reportérů ČT. To je jisté už po zveřejnění nominací i přesto, že ceny se budou vyhlašovat až 28. dubna. Nikdo jiný z ostatních médií se totiž mezi nominované nedostal. Porotci konstatovali, že pořad ČT se investigativní žurnalistice věnuje v Česku téměř jako jediný. V kategorii audiovizuální žurnalistiky Nejlepší reportáž navíc porota ocenila in memoriam zesnulou reportérku pořadu Janu Sotonovou za přínos televizní publicistice.

„Porota kategorie audiovizuální žurnalistiky hodnotící Nejlepší analyticko-investigativní příspěvky mimo nominované příspěvky celkově vyzdvihla obdivuhodnou práci celého týmu pořadu Reportéři ČT, kteří se téměř jako jediní u nás věnují investigativní žurnalistice, a upozornila na nutnost větší konkurence tohoto žánru,“ oznámili pořadatelé Novinářské ceny.

Nominace v kategorii audiovizuální žurnalistiky za „Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek“ získali z týmu Reportérů ČT:

  • Michael Fiala, David Havlík, Vladko Omasta za OKD a politické šachy z dubna 2014

Porota vyzdvihla jejich odvahu ukázat na „rizikové propojení byznysu, politiky a médií a na negativní vlivy, které tímto propojením vznikají“.

OKD a politické šachy (zdroj: ČT24)
  • David Havlík, Vladko Omasta za Monopol pro Omnipol z června 2014

Podle poroty je reportáž ukázkou kvalitní investigativní práce autorů, kteří za pomoci expertů dokázali prorazit hradbu mlčení ministerstva obrany a poukázat na finanční nesrovnalosti při opravě vládního letounu.

Monopol pro Omnipol (zdroj: ČT24)
  • Aneta Snopová, Markéta Dobiášová za Černou díru zdravotnictví z února 2014

Zde porotci vyzdvihli „srozumitelné zpracování závažného tématu a jeho dopad na diváky, svižnost, přehlednost a široké spektrum použitých zdrojů. Autorky na dobře propracované jednotlivosti ukázaly fungování celého systému jako takového.“

Černá díra zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Veřejnost ocenila Petra Třešňáka

Česko-slovenskou cenu veřejnosti za příspěvek, který měl za poslední rok největší společenský dopad nebo zásadně přispěl k posílení práv občanů, získal Petr Třešňák z týdeníku Respekt. Ocenění udělované v rámci Novinářské ceny si od čtenářů vysloužil za emotivní reportáž o umírání dětí v Česku.

V soutěži Novinářská cena 2014, kterou pořádá Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem a společností NEWTON Media, se utkalo 413 příspěvků z celostátních i regionálních médií. Každou žánrovou kategorii hodnotila samostatná porota složená z osobností akademické, mediální a neziskové sféry.