Byl Hitler gentleman? Výsledky pátrání Ovčáček oznámí do června

Nejpozději na konci června by se měla česká veřejnost dozvědět, zda se prezidentovu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi podařilo nalézt sporný článek od Ferdinanda Peroutky Hitler je gentleman. Hradní mluvčí dnes Hyde Parku ČT24 oznámil, že o výsledcích svého hledání bude informovat dříve než v polovině roku.

Jiří Ovčáček hostem Hyde Parku ČT24 (zdroj: ČT24)

Ferdinand Peroutka je vedle Karla Čapka a Pavla Tigrida tradičně považován za nejvýznamnějšího českého novináře minulého století. Od roku 1924 stál v čele prestižního názorového časopisu Přítomnost, v němž měl v blíže neurčeném okamžiku třicátých let publikovat autorský text Hitler je gentleman. Tvrdí to prezident Miloš Zeman, který Peroutkovu údajnou formulaci použil na konci ledna ve svém projevu coby příklad toho, jak mohou selhat společenské elity.

Podle znalců novinářova díla (Peroutkův portrét čtěte zde) ovšem takový materiál nikdy neexistoval. Hradní mluvčí po něm nicméně z pověření prezidenta už několik týdnů pátrá, protože se – dle svých slov – chce přesvědčit osobně. „Vůbec nevím, zda ten článek naleznu, jestli tam bude (věta Hitler je gentleman) nějakou jinou formou nebo jinou formulací,“ prohlásil nyní Ovčáček ve vysílání Hyde Parku ČT24. „Do hledání investuji vlastní finanční prostředky.“

Ovčáček: Výsledek zveřejním dříve než v polovině roku

Na otázku moderátora, kdy oznámí výsledek svého pátrání, hradní mluvčí odpověděl: „ Nemyslím si, že by záležitost měla trvat měsíce, je to otázka týdnů, ale tím nechci říct čtrnácti dnů. (…) Nebude to v polovině roku, ale bude to dříve. Nechci si dávat přesný časový rámec“. O závěru své badatelské činnosti chce informovat na pravidelné tiskové konferenci. Momentálně se pohybuje v letech 1938 a 1939, současně s tím čte i Peroutkův text Jací jsme z roku 1922, čili z doby, která o jedenáct let předcházela Hitlerovu nástupu k moci.

Ovčáček zároveň znovu zopakoval, že navzdory existenci, či neexistenci příslušného textu Ferdinand Peroutka během druhé republiky „bezesporu selhal“. „Nechci říci, že by Ferdinand Peroutka souzněl s nacismem nebo fašismem. Ferdinand Peroutka akceptoval vzniklou situaci, akceptoval iluzi autonomie. Když byl prezidentem doktor Edvard Beneš, artikuloval jeho politiku, byl-li prezidentem doktor Emil Hácha, artikuloval jeho politiku,“ prohlásil mluvčí Hradu.